Insula Șerpilor: Care este miza Rusiei în ocuparea unei „stânci” din Marea Neagră
Trupele ruse au preluat controlul asupra Insulei Șerpilor, singura insula din Marea Neagră, după ce au invadat Ucraina. Insula Șerpilor este clasificată drept „stâncă” în sensul Convenţiei de la Montego Bay privind dreptul marilor, din cauza lipsei de surse proprii de apă potabilă.
De asemenea, Insula Șerpilor se află se află se află la aproximativ 48 de kilometri de Vâlcov, cea mai apropiată așezare de pe coasta ucraineană, 297 de kilometri vest de Crimeea și 45 de kilometri de țărmurile României.
Stânca în formă de X, are în unele locuri 41 de metri deasupra nivelului mării, are o lungime de 1.973 de metri, cu un perimetru neregulat, putând fi străbătută în 40 de minute cu piciorul. Insula Șerpilor a aparținut României până în 1948, când comuniștii au venit la putere aduși de Moscova. Ministrul de externe român de atunci, Ana Pauker, a delegat un adjunct să semneze un act prin care Insula Șerpilor era cedată Rusiei.
Insula Șerpilor permite Ucrainei să își apere culoarele maritime către importantele porturi Odesa, Herson și Nicolaev. În contextul invaziei rusești, pierderea acestei rute maritime ar însemna de asemenea dispariția unei căi de acces care s-ar putea dovedi vitală pentru livrările de armament, muniție și echipament militar.
Ce au făcut ucrainenii după ce au primit Insula Șerpilor
Din punct de vedere strategic și militar este importantă pentru că acolo, în toată perioada Războiului rece se afla o stație radar de mare putere, care putea folosită și pentru un război electronic. Și a fost folosită. Stația acoperea până în Spania, până în Maroc, adică toată Europa și nordul Africii, după cum a explicat jurnalistul Dragoș Tăbăran la TVR. Ucrainenii după ce au primit Insula Șerpilor, după desființarea URSS, au încercat să demonstreze că insula era locuită. Au înființat un Oficiu Postal, dar nu au reușit să o țină deschisă pentru că Insula Șerpilor este foarte mică, nu are apă potabilă. Așa că nu au rezistat acolo decât instalațiile militare, în jur de 15 militari, și oficiul poștal.
„Insula era foarte importantă și pentru discuțiile în privința platoului continenta și teritorial. O tară care are o zonă nelocuită la mare poate revendica platoul continental în limita a 12 mile marine, O țară care are o zonă locuită la mare poate revendica 120 de mile”, mai explică Dragoș Tăbăran. De ce a atacat Rusia Insula Șerpilor? „Pentru acest radar, deoarece, în ultimele 24 de ore, Rusia a încercat să desființeze, să distrugă, să elimine sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei. Acum, Rusia controlează spațiul aerian al Ucrainei”.
De ce a ales Zelenski Insula Șerpilor pentru a ține o conferință de presă
Înainte de summitul Platforma Crimeea de anul trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ales Insula Șerpilor pentru a ține o conferință de presă. Întrebat de ce a ales locația respectivă, el a răspuns că alegerea a fost una profund simbolică: „Această insulă, la fel ca restul teritoriului nostru, este teritoriu ucrainean și îl vom apăra cu toată puterea noastră”.