”Insulina inteligentă”, administrată doar o dată pe săptămână

Publicat: 13 aug. 2024, 06:11, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
”Insulina inteligentă”, administrată doar o dată pe săptămână
insulina inteligentă diabet zaharat tip 1 glicemie

Persoanele cu diabet zaharat tip 1 ar putea avea nevoie, în viitor, doar de o singură administrare de insulină numită ”inteligentă”, în momentul schimbării nivelului de zahăr din sânge.

Cercetătorii au dezvoltat o insulină care răspunde în timp real la modificarea nivelului de zahăr din sânge și ar putea să revoluționeze tratamentul pentru milioane de persoane cu diabet de tip 1 din întreaga lume, transmite The Guardian.

În prezent, pacienții trebuie să își administreze insulină sintetică de până la 10 ori pe zi pentru a supraviețui. Fluctuația constantă între nivelurile ridicate și cele scăzute ale zahărului din sânge poate provoca probleme de sănătate pe termen scurt și lung.

Cercetătorii din SUA, Australia și China au conceput insuline noi care imită răspunsul natural al organismului la modificarea nivelului de zahăr din sânge și răspund la aceasta în timp real.

Insulinele standard stabilizează nivelul zahărului din sânge atunci când ajung în organism, dar după ce și-au atins scopul, ele nu mai pot ajuta în cazul fluctuațiilor ulterioare. Atunci, din nou, pacienții trebuie să-și injecteze insulină.

Or, noile insuline sensibile la glucoză (GRI) devin active numai atunci când există o anumită cantitate de zahăr în sânge pentru a preveni hiperglicemia (glicemia crescută). Când nivelurile scad sub un anumit punct, noile insuline devin inactive, evitând hipoglicemia (glicemia scăzută). Astfel, în viitor, pacienții ar putea avea nevoie de insulină doar o dată pe săptămână, speră experții.

Dr. Tim Heise, vicepreşedinte al grupului ştiinţific consultativ pentru insulinele noi din cadrul Type 1 Diabetes Grand Challenge, a declarat că insulina inteligentă poate anunţa o nouă eră în lupta împotriva diabetului.

„Chiar şi cu insulinele moderne disponibile în prezent, persoanele care trăiesc cu diabet de tip 1 trebuie să depună multe eforturi în gestionarea diabetului lor în fiecare zi pentru a găsi un echilibru bun între un control glicemic acceptabil, pe de o parte, şi evitarea hipoglicemiei, pe de altă parte. Insulinele care reacționează la glucoză – aşa-numitele insuline inteligente – sunt considerate Sfântul Graal al insulinei, deoarece s-ar apropia cel mai mult de un remediu pentru diabetului de tip 1, aşa cum ar putea orice terapie medicamentoasă”, explică dr. Heise.

Aproape trei milioane de lire sterline au fost alocate pentru șase proiecte de cercetare care au dezvoltat diferite tipuri de insuline inteligente. În aceste proiecte sunt incluse echipe de cercetători de la Universitățile Stanford din SUA, Monash din Australia și Zhejiang din China. Patru proiecte sunt concentrate excluiv pe testarea GRI.

Un al cincilea proiect a dezvoltat o nouă insulină ultrarapidă, cu acțiune scurtă. Chiar și cu cele mai rapide insuline disponibile acum, există încă o întârziere între administrarea medicamentului și momentul în care începe să acționeze asupra glucozei din sânge. Acest lucru poate duce la creșterea glicemiei la niveluri nesigure înainte ca insulina să poată acționa pentru a o scădea.

Al șaselea proiect se concentrează pe o proteină care combină insulina cu un alt hormon, glucagonul. Spre deosebire de insulina, care ajută la eliminarea glucozei din sânge, glucagonul stimulează ficatul să elibereze mai multă glucoză atunci când nivelurile din sânge sunt scăzute. Includerea ambilor hormoni într-o singură formulă ar putea menține stabile nivelurile de glucoză din sânge, lucrând pentru a preveni nivelurile ridicate și scăzute ale glucozei din sânge.

Dr. Elizabeth Robertson, director de cercetare la Diabetes UK, a declarat că proiectele au potențialul de a revoluționa tratamentul diabetului de tip 1.

„Acest lucru ar putea reduce semnificativ provocările zilnice legate de gestionarea diabetului de tip 1 și ar putea îmbunătăți atât sănătatea fizică, cât și mentală a celor care trăiesc cu această afecțiune. Sperăm că această cercetare va duce la progrese care vor schimba îngrijirea diabetului de tip 1”, a precizat dr. Robertson.