Întâlnire a rușilor lipoveni
Știm cu toții că, printre alte etnii cu care trăim în pace și înțelegere, sunt și rușii lipoveni. Ei sunt, la modul serios, oameni cu frică de Dumnezeu, harnici, ospitalieri, veseli. Nu greșim dacă spunem că rușii lipoveni sunt mai credincioși ca noi și, pentru ei, biserica e tot.
Iar icoana și crucea staroveră, adică e diferită crucea asta, căci are opt brațe, ocupă un rol important în viața rușilor lipoveni. Nici icoana, nici crucea staroveră nu sunt la rușii lipoveni atârnate pe perete, ci sunt așezate pe rafturi, pe polițe, sprijinite de perete, la vedere.
Căci, spun ei, „Iisus a fost spânzurat pe cruce, nu pus pe perete”. Se spune că rușii lipoveni, dacă se duc în vreo vizită la unul de-al lor, întâi se închină la icoane și la crucea staroveră, și apoi spun bună ziua.
Cei mai mulți ruși lipoveni locuiesc în Dobrogea. Dar nu doar acolo îi găsim. Avem ruși lipoveni și la Suceava. Cu ocazia sărbătoririi Sfântului Pantelimon, Mare Mucenic și Tămăduitor, pe rit vechi, în localitatea Lipoveni (Socolințî) din Suceava, s-a sfințit locul unde se va înălța crucea staroveră, simbolul credinței și dorinței de păstrare a identității religioase a rușilor lipoveni.
La această acțiune culturală numită „Legătura dintre veacuri – o istorie vie”, organizată de CRLR, în perioada 08 – 11.08.2022, la Lipoveni (prima comunitate de ruși lipoveni atestată în România), județul Suceava, au participat membri din partea tuturor comunităților locale din țară, respectiv: Tulcea, Mahmudia, Sarichioi, Carcaliu, Brăila, Constanța, Ghindărești, Brătești, Iași, Roman, Botoșani, Suceava, Focuri, Fălticeni, Manolea, Climăuți.
Acțiunea s-a vrut un prilej de a înnoda legăturile spirituale și culturale între rușii lipoveni din toate colțurile țării și s-a putut ține și desfășura prin implicarea deputatului Silviu Feodor.