Întâlnire crucială între liderii Coaliției. Ultimele discuții privind reducerile de cheltuieli şi pregătirea rotativei
Ciucă, Ciolacu și Kelemen Hunor vor avea o ultimă întâlnire în care vor discuta despre rotativa guvernamentală, reducerile de cheltuieli și posibile negocieri privind ministerele.
Liderii coaliţiei, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi liderul UDMR Kelemen Hunor se întâlnesc, luni, pentru o discuţie privind măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, care ar urma să intre săptămâna aceasta în şedinţa de Guvern precum şi despre rotaţia premierilor şi o posibilă renegociere a portofoliilor stabilite în protocolul semnat în urmă cu un an şi jumătate. În următoarea perioadă, atât PNL cât şi PSD urmează să convoace forurile de conducere pentru a stabili mandatul de negociere în coaliţie.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă anunţa că cel târziu săptămâna aceasta va fi adoptată de către Executiv ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare, însă exclude o supraimpozitare pentru mediul privat, deoarece nu ar fi corect ca statul să introducă astfel de taxe.
Referitor la impozitarea progresivă, liderul PNL arăta că ea nu poate fi aplicată până când nu este efectuată o digitalizare la nivelul Ministerului Finanţelor pentru ca instituţia să poată determina venitul global.
„Ordonanţa urmează să fie prezentată săptămâna viitoare în coaliţie şi în momentul în care Ministerul de Finanţe va prezenta toate datele, le vom analiza şi le vom agrea împreună cu partenerii de coaliţie, imediat, că va fi în şedinţa de miercuri a Guvernului sau într-o şedinţă de Guvern ulterioară, cert este că săptămâna viitoare vom adopta această ordonanţă. Prevede o rânduială în ceea ce priveşte cheltuielile la buget şi aici ne referim la bunuri şi servicii. Ne referim la reducerea cheltuielilor pentru achiziţia de autovehicule şi mobilier şi alte cheltuieli. Putem să funcţionăm şi să administrăm în continuare ţara şi fără aceste cheltuieli şi, desigur, acolo unde va fi necesar, de ce spun necesar, pentru că sunt instituţii care prin bugetul anual au deja prevăzute cifre de şcolarizare şi acolo nu putem să stopăm încadrările, dar în instituţiile unde nu va fi absolut necesar să continue ocuparea funcţiilor şi acelea vor fi stopate. Deci săptămâna viitoare”, a declarat Nicolae Ciucă, întrebat vineri la Neamţ când va fi dată ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare.
La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu arăta că ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare nu este „o ordonanţă a austerităţii”, iar pentru a depăşi efectul mai multor crize suprapuse, atunci corect şi responsabil este ca Guvernul să vină cu „nişte reguli foarte clare în ceea ce priveşte cheltuirea banului public”.
Liderul PSD a exclus o supraimpozitare a mediului privat, iar despre impozitarea progresivă a arătat că deşi este susţinătorul unei astfel de măsuri, ea nu poate fi realizată până când nu va fi făcut procesul de digitalizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
PNL şi PSD trebuie să se pună de acord şi în privinţa unei renegocieri a portofoliilor, la rotaţia premierilor de la sfârşitul acestei luni. În plus, unii miniştri nu se vor mai regăsi în viitorul Executiv condus de Marcel Ciolacu.
Liderii PNL au rma să se reunească într-o şedinţa a conducerii partidului, pentru a stabili mandatul de negociere pentru preşedintele Nicolae Ciucă, la rotaţia premierilor. În plus, liderul PSD trebuie să decidă dacă va rămâne în Executiv sau va merge la Senat. Şi PSD va convoca forurile de conducere, până la sfârşitul lunii.
Premierul Nicolae Ciucă spunea, despre scenariul în care PNL este dispus să renunţe la portofoliul Transporturi la rocada guvernamentală, că elementele care ţin de detaliu sunt înscrise în protocol.
”Dacă vor apărea alte solicitări, atunci ele trebuie negociate şi analizate”, arăta Ciucă săptămâna trecută.
„În acest moment avem un protocol şi îl respectăm. Atunci când coaliţia va lua altă decizie, sunt primul care am să vin şi am să vă anunţ”, afirma şi Marcel Ciolacu, întrebat, vineri la Piatra Neamţ, cum ar putea arăta Cabinetul Ciolacu şi dacă ar putea să dispară anumite ministere, în contextul în care ar putea fi schimbat protocolul coaliţiei.