Întâlnire crucială la București. Klaus Iohannis, un nou mesaj despre dronele rusești căzute în România
Președintele Klaus Iohannis a deschis solemn a cincea ediție a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări. În contextul unei situații critice, dată de incidentul cu o dronă rusă care a căzut pe teritoriul nostru, liderii din 12 state s-au reunit pentru a discuta despre securitate și cooperare regională. Șeful statului a reiterat importanța consolidării legăturilor economice și militare între regiunea nordică și cea sudică, subliniind necesitatea unei conectivități sporite pentru susținerea poziției de descurajare și apărare în Flancul Estic.
Forumul își propune să reducă decalajele economice și să promoveze coeziunea, prosperitatea și reziliența în Europa Centrală și de Est, contribuind astfel la consolidarea Uniunii Europene. Președintele a subliniat că interdependența economică poate fi folosită periculos împotriva noastră, așa cum s-a văzut în cazul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, și a evidențiat importanța dezvoltării interconexiunilor strategice pentru securitatea economică și reziliența Inițiativei celor Trei Mări.
În plus, Președintele a menționat că consolidarea conectivității civile și militare în regiune reprezintă un obiectiv politic major, cu potențialul de a consolida postura aliată de descurajare și apărare în Flancul Estic. Acest lucru devine crucial în contextul conflictului din Ucraina.
„Una dintre lecțiile războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este că interdependența economică poate fi instrumentalizată periculos împotriva noastră. (…) În circumstanțele actuale, consolidarea conectivității civile, dar și militare între nordul și sudul regiunii este un obiectiv politic regional major. O mobilitate sporită și o conectivitate mai bună consolidează postura aliată de descurajare și apărare pe Flancul Estic.”
Președintele Iohannis a evidențiat și importanța Portului Constanța în contextul războiului din Ucraina, subliniind că România a devenit un hub european de cereale datorită poziției strategice a portului. De asemenea, a menționat proiectele de infrastructură precum Rail2Sea și Via Carpathia, care vor conecta regiunea și vor îmbunătăți sistemele de transport.
În ceea ce privește sectorul energiei nucleare civile, Președintele a subliniat că acesta reprezintă o direcție strategică importantă pentru Inițiativă, cu potențialul de a furniza securitate energetică regională și europeană prin dezvoltarea reactoarelor de la Cernavodă și a reactoarelor modulare mici.
În final, Președintele a amintit importanța securității cibernetice și necesitatea creșterii rezilienței cibernetice în contextul geopolitic actual.
Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări reprezintă un instrument esențial pentru dezvoltarea infrastructurii durabile, stimularea investițiilor și promovarea colaborării regionale. Președintele a încurajat participanții să valorifice oportunitățile de afaceri și investiții generate de acest eveniment și a exprimat speranța că se vor dezvolta proiecte concrete și inovatoare în urma dialogului multisectorial.
La Forumul de Afaceri, premierul Marcel Ciolacu a fost gazda sesiunii de deschidere, iar la eveniment au participat înalți oficiali din statele membre ale Inițiativei celor Trei Mări, precum și invitați speciali, inclusiv emisarul special al președintelui Statelor Unite ale Americii pentru climă, John Kerry. Sesiunea a inclus patru paneluri de discuție pe teme prioritare, cum ar fi energia, transporturile, digitalizarea și investițiile.