Înţărcarea bebeluşului. Cele mai frecvente întrebări ale mămicilor
Înţărcarea bebeluşului reprezintă pasul în care copilul trece de la alăptarea la san către alte surse de nutriţie. Momentul în care se desfăşoară aceasta tranziţie depinde de alegerea personală a mamei, care poate fi influenţată de dorinţa de întoarcere la locul de muncă sau de starea de sănătate. Şi intuiţia mămicii joacă aici un rol important, pentru că îi poate semnala care e momentul oportun pentru înţărcare.
Primul lucru pe care trebuie să-l ştii despre înţărcarea bebeluşului este că reprezintă un proces gradat, ce necesită răbdare şi înţelegere atât din partea ta, cât şi din partea micuţului tău.
Când începe înţărcarea bebeluşului
Medicii pediatri recomanda să îţi hrăneşti bebeluşul cu lapte în primele şase luni din viaţă. După aceea, este indicat să-i dai micuţului o combinaţie de alimente solide şi lapte, până cel puţin la vârsta de un an. Unii experţi susţin că după primul an este indicat să începi procesul de înţărcare, deoarece atunci copilul este mai adaptabil la schimbări.
De exemplu, un copil de doi ani s-ar putea să fie mai ataşat de alăptarea la sân şi mai puţin flexibil la schimbare.
Astfel, un copil de un an va mânca mai multe alimente solide şi, în acest mod, îşi va pierde mai repede interesul pentru alăptare. Supra-alimentarea va fi, de asemenea, o problemă mai puţin importantă pentru mame în această perioadă, deoarece nevoia de alăptare va scădea, astfel încât şi producţia de lapte se va diminuă.
Nu trebuie să ajungi în situaţia în care înţărcarea devine o problemă de genul „totul sau nimic“. Unele femei aleg să-şi înţarce bebeluşii în timpul zilei, iar noaptea să-i alăpteze la san, în funcţie de programul de lucru. Unii copii refuza alăptarea la san chiar mai devreme decât voiau mamele lor să-i înţarce, iar alţi copii încearcă să refuze înţărcarea în momentul în care aceasta le este impusă de către mămici.
De asemenea, înţărcarea este mai uşoară dacă bebeluşul a primit lapte şi dintr-o altă sursă. Aşa că poţi încerca să-i dai uneori lapte cu biberonul. Acest fapt le va permite şi altor membri ai familiei să-l hrănească pe micuţ, făcând posibilă şi situaţia în care tu îl poţi lăsa în grija altcuiva.
Dacă vei decide să-l înţarci pe micuţ înainte de împlinirea vârstei de un an, trebuie să-i pui la dispoziţie lapte cu un conţinut mare de fier. Este indicat să discuţi cu un medic pentru a vedea ce gen de lapte e bun pentru bebeluşul tău. În cazul în care micuţul se apropie de vârstă de un anişor, ia în considerare hrănirea micuţului cu ajutorul unei ceşcuţe, în loc de biberon.
Deşi unii copii sunt mulţumiţi să sugă la sân şi aşteaptă ca mămicile să ia decizia înţărcării pentru ei, alţii vor da de înţeles că sunt pregătiţi pentru înţărcare. Aceştia s-ar putea să exprime nervozitate sau indiferenţă când sunt hrăniţi sau s-ar putea ca ei să mănânce în reprize mai scurte decât o făceau înainte. Unii micuţi par foarte distraşi când mănâncă şi alăptarea poate dura o veşnicie din acest motiv.
Cum se face înţărcarea bebeluşului
Pentru că tu şi puiul tău să aveţi răgazul de a va adapta psihic şi emoţional la schimbare, înţărcarea ar trebui să fie un proces gradat, nicidecum unul brusc. O abordare potrivită poate fi să renunţi câte puţin la alăptarea la san, sărind peste o hrănire pe săptămână, până când copilul se va hrăni cu biberonul sau cu ceşcuţă.
Dacă vrei să continui să-i dai bebeluşului lapte matern, foloseşte o pompă pentru sân şi stochează laptele în biberon sau dă-i-l cu ceşcuţă. Ai putea începe prin eliminarea alăptării de la amiază, deoarece aceasta este de obicei cea mai scurtă.
Această soluţie este convenabilă în special pentru mămicile care lucrează. Multe mămici renunţa cel mai greu la alăptarea de dinainte de culcare, deoarece aceasta rămâne o parte specială a legăturii dintre mamă şi bebeluşul ei.
O altă aboradare este să-l laşi pe micuţul tău să decidă când a venit vremea înţărcării. Dacă observi că puiul tău mănâncă alimente solide de trei ori pe zi (plus unele gustări între mese), înseamnă că se gândeşte din ce în ce mai puţin la alăptare. În această situaţie, vei vedea că nu vei mai produce lapte din cauza faptului că micuţul nu mai are nevoie de el.
Va fi necesar să foloseşti pompiţa specială dacă vrei ca organismul tău să producă în continuare lapte. În cazul în care îţi alăptezi copilul mai rar, asigură-te că primeşte în schimb lapte praf sau matern cu biberonul ori cu ceascuta. Consulta un medic şi întreabă-l cât lapte ar trebui să bea copilul zilnic.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.