Întârzie adeverințele cu pensia recalculată. Când ajung la pensionari

Publicat: 18 iun. 2024, 11:24, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Întârzie adeverințele cu pensia recalculată. Când ajung la pensionari
pensie recalculata adeverințe întârzieri

Adeverințele privitoare la recalcularea pensiilor vor ajunge la destinație cu aproximativ o lună întârziere.  Mai precis, după data de 10 iulie, pensionarii vor primi adeverințele din care vor afla de ce pensie beneficiază de la 1 septembrie.

Inițial, s-a anunțat că adeverințele privind pensiile recalculate vor ajune la pensionar la finalul lunii mai.  Potrivit informațiilor oficiale, aproximativ 3,5 milioane de persoane vor primi pensia mărită, în timp ce 1,5 milioane vor primi în continuare pensia în plată.

„Rămân un milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Vreau să spun foarte clar că, în urma acestei recalculări, nicio pensie nu va scădea, pentru că e vorba de pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani.

Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, pe fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a spus şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Potrivit acestuia, aceşti români vor primi an de an indexarea prevăzută de lege, respectiv creşterea pensiei cu rata inflaţiei.

Un alt factor care poate ajuta la majorarea pensiilor îl reprezintă punctele de stabilitate.

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, prin Întârzie adeverințele cu pensia recalculată. Când ajung la pensionari .

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi au intrat în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe vor fi din septembrie.

Potrivit noii  legi, de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.

Cuantumul pensiei se obține prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.