Integrarea pe piața muncii a deținuților din penitenciarele din Galați și Brăila, luată în calcul de angajatori
În condițiile în care deficitul de forță de muncă este din ce în ce mai greu acoperit, în mediul economic privat este luată în calcul posibilitatea integrării pe piața muncii a unora dintre deținuții care își execută pedepsele în penitenciare.
La nivel național există o „Strategie Națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020 – 2024”, care a fost adoptată prin HG 430/2020, dar aceasta vizează în special „reintegrarea funcţională a persoanelor private de libertate în mediul familial, în comunitate şi pe piaţa muncii, prin consolidarea, optimizarea şi dezvoltarea mecanismelor legale şi procedurale necesare”.
Acum, este prospectată posibilitatea integrării pe piața muncii a unor categorii de deținuți, fiind făcută o diferență clară între „foști deținuți”, care au fost eliberați din închisoare și „deținuți”, care sunt în perioada executării pedepsei.
Conducerile Penitenciarului Galați, Penitenciarului Brăila și de cea a Centrului de Detenție „Brăila-Tichilești”, au participat zilele trecute la o întâlnire de lucru care a avut drept scop discutarea integrării pe piața muncii a deținuților aflați în custodia celor trei penitenciare.
Potrivit organizatorilor, au răspuns invitației angajatori din județele Galați și Brăila, autorități locale și firme cu capital privat, precum și asociații neguvernamentale care activează în domeniul social.
„Evenimentul susținut de echipele manageriale ale celor 3 penitenciare a urmărit familiarizarea angajatorilor cu specificul mediului penitenciar și particularitățile muncii cu persoanele private de libertate.
Reprezentanții firmelor aflate deja în relație contractuală cu cele trei unități au împărtășit din experiența lor în munca cu deținuții, aducând în atenția potențialilor angajatori, participanți la activitate, beneficiile contractării unor astfel de servicii.
În contextul dificultăților actuale de pe piața muncii, de angajare de muncitori necalificați, deținuții selecționați pentru a lucra la operatori economici sunt o soluție reală, sigură, disciplinată, cu avantaje financiare substanțiale.
În cadrul discuțiilor interactive s-a subliniat, de asemenea, importanța implicării comunităților locale în procesul de reintegrare și rolul esențial al agenților economici de prevenire a recidivei prin oferirea oportunităților de muncă, atât deținuților cât și foștilor deținuți, după ce aceștia părăsesc sistemul penitenciar”, a declarat subcomisar de poliție penitenciară Simona Cozma, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Galați.