Înțelegerea de tip „cartel” între patronii GPL și urmașii victimelor tragediei de la Crevedia: O soluție controversată la un an de la dezastru

Publicat: 27 aug. 2024, 07:02, de Autor: Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Înțelegerea de tip
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

La un an de la devastatoarea tragedie de la Crevedia, în care șase persoane și-au pierdut viața, iar alte zeci au fost rănite în urma exploziei stației GPL neautorizate, situația legală și morală din localitate rămâne complicată. Deși rănile fizice și psihologice ale supraviețuitorilor și rudelor celor decedați sunt încă deschise, o serie de înțelegeri financiare au fost încheiate între aceștia și patronii firmei Flagas, considerați responsabili pentru dezastru.

Tragedia care a marcat Crevedia

Explozia de la Crevedia a avut loc pe 26 august 2023, într-o stație GPL care funcționa ilegal de trei ani. În urma incidentului, șase oameni și-au pierdut viața, 56 de persoane au fost rănite, iar distrugerea materială a fost enormă: opt clădiri au fost complet distruse, iar alte 80 au fost serios afectate. Timpul a trecut, dar amintirea dezastrului rămâne vie, evocată doar de câteva lumânări și o fotografie pe un gard.

Înțelegeri financiare între patroni și victime

Recent, a ieșit la iveală faptul că multe dintre familiile victimelor și supraviețuitorii tragediei au acceptat să încheie înțelegeri financiare cu patronii stației GPL. Sumele oferite, cuprinse între 150.000 și 350.000 de euro, au fost acceptate în schimbul renunțării la orice pretenție în cadrul dosarului penal deschis de Parchet. Aceste înțelegeri, deși contestate de unii, ar putea influența favorabil rezultatul procesului pentru inculpați, judecătorii putând interpreta aceste gesturi drept dovezi ale intenției de a repara daunele provocate.

Procesul juridic și acuzațiile aduse

Cosmin Stîngă și Ionuț Doldurea, patronii firmei Flagas, au fost trimiși în judecată pentru distrugere din culpă, care a dus la un dezastru, și pentru nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă. Acuzațiile sunt grave, implicând o serie de nereguli care au creat premisele producerii tragediei: stația GPL funcționa fără autorizație, iar procedurile de siguranță erau ignorate, angajații fiind expuși la riscuri majore.

Expertizele tehnice au confirmat că exploziile au fost provocate de transferul de gaze între cisterne, realizat în condiții improprii, fără respectarea normelor de siguranță. În fața instanței, cei doi patroni riscă pedepse severe, însă avocații apărării speră că înțelegerile financiare încheiate cu victimele vor fi luate în considerare la pronunțarea sentinței.

Măsuri asiguratorii și procesul penal

În cursul investigației, autoritățile au impus măsuri asigurătorii asupra bunurilor celor doi patroni, inclusiv sechestru pe 63 de imobile și popriri pe conturile bancare. Procesul se află în faza de cameră preliminară la Judecătoria Răcari, iar primul termen este așteptat să fie stabilit în septembrie.

În timp ce comunitatea din Crevedia continuă să se recupereze după șocul dezastrului, înțelegerea financiară dintre patronii firmei Flagas și victimele acestora rămâne un subiect sensibil, ridicând întrebări morale și legale despre dreptate, compensație și responsabilitate.