Inteligența artificială (AI) a egalat inteligența generală a omului
Un nou model de inteligență artificială (AI) a obținut recent rezultate la nivel uman la un test conceput pentru a măsura „inteligența generală”.
Pe 20 decembrie, sistemul o3 al OpenAI a obținut un scor de 85% la benchmark-ul ARC-AGI, cu mult peste cel mai bun scor AI anterior de 55% și la egalitate cu scorul mediu uman. De asemenea, a dat rezultate bune la un test de matematică dificil.
Crearea inteligenței generale artificiale, sau AGI, este obiectivul declarat al tuturor marilor laboratoare de cercetare pentru AI.
La prima vedere, OpenAI pare să fi făcut un pas mare către acest obiectiv, explică doi specialiști în AI în publicația The Conversation.
În timp ce mai sunt mulți sceptici, destui cercetători și dezvoltatori de AI spun că s-a schimbat ceva. AGI pare acum reală, urgentă și mai apropiată decât se anticipase.
Pentru a înțelege ce înseamnă rezultatul o3, trebuie să înțelegem despre ce este vorba în testul ARC-AGI. În termeni tehnici, este un test al „eficienței eșantionului” al unui sistem AI în adaptarea la ceva nou – câte exemple de situație nouă trebuie să vadă sistemul pentru a-și da seama cum funcționează.
Sistemul AI este antrenat pe milioane de texte
Un sistem AI precum ChatGPT (GPT-4) nu este foarte eficient în eșantionare. A fost „antrenat” pe milioane de exemple de text, construind „reguli” probabilistice despre combinațiile de cuvinte care sunt cele mai probabile.
Rezultatul este destul de bun la sarcini comune. Este prost însă la sarcini neobișnuite, pentru că are mai puține date (mai puține mostre) despre acele sarcini.
Momentan, sistemul AI este folosit pentru lucrări repetitive
Până când sistemele AI pot învăța dintr-un număr mic de exemple și se pot adapta cu mai multă eficiență, acestea vor fi utilizate numai pentru lucrări repetitive și pentru cele în care defecțiunile ocazionale sunt tolerabile.
Capacitatea de a rezolva cu acuratețe probleme necunoscute sau noi din eșantioane limitate de date este cunoscută drept capacitatea de a generaliza. Este considerat pe scară largă un element necesar, chiar fundamental, al inteligenței, transmite digi.ro, împreună cu grile și modele de testare.