Inteligența artificială detectează riscul ascuns de atac de cord

Publicat: 06 aug. 2024, 06:42, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Inteligența artificială detectează riscul ascuns de atac de cord
intelegență artificială atac de cord CT risc ascuns

Inteligență artificială (IA) poate să detecteze inflamația inimii, care nu apare la tomografii, prevenind astfel riscul de atac de cord.

Noul model  IA, care identifică persoanele cu risc de atac de cord,  se bazează pe o combinație de raze X și tehnologie computerizată și a fost salutat de oamenii de știință, care spun că reprezintă o ”inovație revoluționară”

Este vorba despre un proiect pilot, susținut de NHS England, deruluat în spitale din Oxford, Milton Keynes, Leicester, Liverpool și Wolverhampton.

O decizie cu privire la utilizarea acestuia în cadrul NHS este așteptată în câteva luni.

Dezvoltatorul acestui model, o companie de la Universitatea Oxford Caristo Diagnostics a declarat că lucrează deja pentru a adapta tehnologia pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale și diabetul.

„Această tehnologie este transformatoare și schimbă jocul, deoarece pentru prima dată putem detecta procesele biologice care sunt invizibile pentru ochiul uman, ce preced apariția îngustărilor și blocajelor (în interiorul inimii)”, a precizat profesorul Keith Channon de la Universitatea din Oxford, citat de BBC.

Ca parte a studiului, pacienții care suferă de dureri toracice efectuează  o scanare CT de rutină, care e analizată de platforma Caristo Diagnostics CaRi-Heart AI.

Un algoritm, care detectează inflamația coronariană și placa de aterom, este apoi evaluat de operatori instruiți pentru a verifica acuratețea.

Cercetările au arătat că inflamația este legată de un risc mai mare de boli cardiovasculare și atacuri de cord fatale.

British Heart Foundation (BHF) estimează că, în Marea Britanie, aproximativ 7,6 milioane de persoane suferă boli de inimă, iar costurile anuale sunt enorme, potrivit datelor guvernamentale.

În fiecare an, în Marea Britanie, aproximativ 350.000 de pacienți sunt îndrumați să efectueze o scanare CT cardiacă, precizeză BHF.

Studiul Orfan (Oxford Risk Factors and Non-invazive imaging), în care au fost  implicați 40.000 de pacienți și care e publicat în The Lancet  , a constatat că 80% dintre aceștia  au fost trimiși înapoi la asistența medicală primară fără un plan definit de prevenire sau tratament.

Cercetătorii s-au concentrat pe această cohortă. Și au descoperit că, dacă pacienții aveau inflamație în arterele coronare, ei aveau un risc de 20 până la 30 de ori mai mare de a muri din cauza unui eveniment cardiac în următorii 10 ani.

Studiul, finanțat de BHF, a constatat că, prin utilizarea tehnologiei IA,  45% dintre acești pacienți au primit medicamente sau au fost încurajați să facă schimbări în stilul de viață pentru a preveni riscul viitoarelor atacuri de cord.

Prof. Charalambos Antoniades, coordonatorul studiului, a spus că instrumentele disponibile până acum erau primitive, deoarece puteau evalua doar factorii de risc generali: diabetul, fumatul, obezitatea.„Acum, cu acest tip de tehnologie  (IA), știm exact ce pacient are probleme la nivelul arterelor lor înainte ca boala să se dezvolte. „Acest lucru înseamnă că putem interveni pentru a pune capăt apariției bolii și a trata acest pacient, pentru a preveni dezvoltarea bolii și apoi pentru a preveni apariția atacurilor de cord”, precizează coordonatorul studiului.

Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire evaluează în prezent tehnologia pentru a determina dacă ar trebui să fie implementată în NHS.

De asemenea, este în curs de revizuire în SUA și a fost aprobat pentru utilizare în Europa și Australia.