Inteligența artificială îi sperie pe politicieni. Ministrul Digitalizării nu este de acord cu clipurile amuzante despre aceștia
Inteligența artificială îi sperie pe politicieni. După ce în mediul online au apărut videoclipuri create cu ajutorul AI în care Klaus Iohannis, Liviu Dragnea sau Marcel Ciolacu apar pe post de lăutari, ministrul Digitalizării vrea stoparea acestui fenomen, întrucât, spune el, ar putea afecta imaginea politicianului și, implicit, procentele, în evetualitatea apariției unor astfel de videoclipuri în preajma alegerilor.
Deși recunoaște că sunt amuzante, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, susține că astfel de videoclipuri pot aduce daune majore unui politician, dacă sunt create într-un context deepfake.
”M-am gândit ce s-ar putea face cu acest instrument pentru că astăzi e un clip amuzant, care pe buzele multora a stârnit zâmbete, dar în același timp, acel instrument, modul în care poate să fie calibrat, poate să aducă cu o zi înainte de alegeri, imaginea unui candidat care să spună, într-un context creat de deepfake, I love Rusia”, a precizat ministrul digitalizării în cadrul emisiunii ”În fața ta” de la Digi24.
Citește și: Salt spectaculos în digitalizarea României. Robotul ION te învață cum să-ți schimbi buletinul
Bogdan Ivan este de părere că în cazul în care videoclipul respectiv devine viral, politicianul poate avea mult de suferit la nivel de imagine. Motiv pentru care, ministrul Digitalizării dorește găsirea unei soluții care să stopeze promovarea deepfake-ului.
”În clipa respectivă, dacă este promovat și nu este scos de pe o rețea de socializare și îl văd milioane de români, automat poate să-l afecteze pe acel candidat masiv. Important este să găsim pattern-ul. Aceste clipuri amuzante astăzi pot fi ca și tehnologie un tipar în care poți să pui un candidat politic în orice altă ipostază”, a mai spus acesta.
Legea deepfake, amânată din nou
Proiectul de lege menit să pedepsească drastic, inclusiv cu închisoarea, persoanele care creează cu ajutorul inteligenței articifiale videoclipuri sau materiale audio trucate a fost amânat din nou, în urmă cu mai bine de două săptămâni, după ce mai multe organizații și o parte a politicienilor au atras atenția asupra posibilelor abuzuri care ar putea lua naștere odată cu adoptarea acestuis act normativ.
”Nu există niciun fel de excepţii prin care să fie protejate forme ale libertăţii de exprimare, cum ar fi utilizarea în scop de pamflet sau artistic a conţinutului de tip deepfake sau în producţii comerciale (reclame) sau în industria cinematografică, așa cum deja se întâmpla în practică și cum prevede legislația europeană ce urmează a intra în vigoare”, acuză Asociația Active Watch într-o scrisoare deschisă.
Scrisoarea este susținută și de alte nouă organizații, printre care se numără și APADOR-CH (Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România Comitetul Helsinki), Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind sau Centrul pentru Jurnalism Independent.
Potrivit Active Watch, China este singura țară care pedepsește deepfake-ul cu închisoarea.
Ce este deepfake-ul
Prin deepfake se înțelege trucarea unui videoclip, a unei imagini sau înregistrări video, cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să se creeze aparența că o persoană a făcut sau a spus lucruri pe care, în realitate, nu le-a spus sau făcut.