Inteligența artificială mărește rata de succes a FIV
Inteligența artificială (IA) mărește rata de succes a fertilizării in vitro (FIV) și scade costurile acestei proceduri, transmite Sky news.
Se știe că nu întotdeauna rezultatele FIV sunt garantate, că adesea procedura trebuie reluată, ceea ce presupune costuri suplimentare și un stres deosebit asupra cuplurilor.
În sprijinul acestora, potrivit Sky news, în unele clinici specializate în FIV din Marea Britanie care folosesc IA se observă o îmbunătățire substanțială a rezultatelor obținute în beneficiul cuplurilor sau al femeilor singure care doresc să aibă un copil. În Marea Britanie, unul din șase cupluri are probleme de infertilitate. În 2022, aproximativ 52.000 de persoane au apelat la FIV, procedură care nu este decontată prin sistemul public de sănătate (NHS UK) din Marea Britanie.
Dr. Jyoti Taneja, citat de Sky news, spune că software-ul IA selectează spermatozoizii, ovulele și embrionii viabili pentru a fi folosiți pentru fertilizarea in vitro. De asemenea, asistă întregul proces de fertilizare și implantare. Dr. Taneja susține că astfel se reduce numărul orelor de muncă ale cadrelor medicale și, totodată, scade riscul de avort spontan și alte anomalii.
În acest sens, dr. Ali Abbara, consultant la Imperial College Healthcare NHS Trust, suține că IA are un potențial imens de a „transforma” tratamentul FIV, făcându-l mai ieftin și mai eficient.
Utilizarea IA în fertilizarea in vitro reprezintă o speranță ținând seama și de costurile ridicate și de faptul că nu este decontată de NHS. Multe femei singure susțin că „există o mare inegalitate și o mare discriminare” prin faptul că „nu li se asigură ajutorul NHS, chiar dacă au confirmat diagnosticul, doar pentru că sunt singure”.
Fertilizarea in vitro este o procedură folosită pentru a trata infertilitatea și a evita transmiterea anumitor afecțiuni genetice grave, cu scopul de a produce o sarcină sănătoasă. Procedura se poate efectua folosind propriile ovocite și sperma partenerului sau, în cazuri particulare, poate implica atât ovocite, cât și spermatozoizi de la donatori.
În țara noastră, în anul 2025, se așteaptă continuarea Programului FIV, prin care se acordă sprijin financiar în valoare de 15.000 lei pentru maximum 10.000 de beneficiari, așa cum anunța Ministerul Familiei, anul trecut. Astfel, se asigură un suport financiar pentru procedurile de fertilizare in vitro, destinat cuplurilor și persoanelor singure, care au nevoie de acest tip de tratament.