Interceptări șocante în Republica Moldova: Rugăciuni pentru Putin și finanțare ilegală a unui partid politic, dezvăluite de ofițerii anticorupție
Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) din Republica Moldova au făcut publice interceptări în cadrul unei investigații care vizează finanțarea ilegală a unui partid politic. Înregistrările, parte a unui dosar de spălare de bani și falsificare a rapoartelor financiare, au fost obținute în urma unor percheziții desfășurate marți, 1 octombrie, la Comrat, Găgăuzia. Cinci persoane au fost reținute pentru 72 de ore.
O înregistrare audio publicată de CNA conține o discuție între două femei, în care acestea exprimă dorința ca Rusia, prin intermediul lui Vladimir Putin, să anexeze Odessa și regiunea Găgăuzia: „Doamne, dă-i lui Putin puterea să ia Odessa și pe noi”, spune una dintre femei. Deși nu se specifică numele partidului în comunicatul oficial, surse indică legături cu partidul controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, aflat la Moscova.
- La noi, cine a rămas în echipă, iată unul pentru cei care au lucrat în septembrie, vor primi un card pentru septembrie, ianuarie, februarie, martie. - Septembrie, da? - Acum, când am fost la Moscova, am discutat complet această problemă și mi s-a spus: cine a rămas în echipă? În septembrie, cine a lucrat și cine a rămas acum, închidem problema cu ei. Problema nici măcar nu este discutată. Aceste carduri vor fi plătite în ruble.
Manipularea alegerilor și finanțarea protestelor
Conversațiile interceptate dezvăluie că scopul activiștilor era să împiedice câștigarea alegerilor de către Maia Sandu, actualul președinte al Republicii Moldova, fiind menționat și faptul că universități din regiuni ar fi fost închise sub guvernarea ei. În plus, discuțiile arată cum participanții la proteste erau plătiți cu sume modice de bani, echivalente cu aproximativ 200 de lei moldovenești, pentru a lua parte la demonstrații, inclusiv în ziua vizitei secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, la Chișinău.
Implicarea „curatorului” de la Moscova
O altă parte a înregistrării menționează un „curator” din Moscova, pe nume Alexandr, care ar fi responsabil de alocarea fondurilor pentru activiștii politici din Republica Moldova. Persoanele implicate discută direct despre sumele primite și modul în care acești bani erau distribuiți către participanții la proteste.
Percheziții masive și sancțiuni legale
Ofițerii CNA au efectuat un total de 51 de percheziții la 20 de persoane implicate, atât la birourile organizației teritoriale Comrat, cât și la domiciliile și automobilele suspecților. În timpul investigației, au fost documentate plăți ilegale către protestatari, transportatori și bugetari, efectuate prin aplicații bancare rusești. Potrivit legislației din Republica Moldova, finanțarea ilegală a partidelor politice se pedepsește cu amendă de până la 650 de mii de lei moldovenești sau cu închisoare de până la șase ani.
Ancheta continuă, iar autoritățile moldovenești sunt determinate să aducă în fața justiției persoanele implicate în aceste activități ilegale.