Între timp, guvernul interimar a anunțat că au fost destul de multe observații cu privire la calitatea construcției interconectorului – inclusiv de la Serviciul de Pompieri, de la Sisteme de irigare etc.
Interconectorul cu Grecia, nonfuncționabil? De ce se teme Bulgaria și ne-am putea teme și noi
Bulgaria, dar și România riscă să primească o nouă lovitură în încercarea de a reduce dependența de gazele rusești: legătura de gaze cu Grecia s-ar putea să nu funcţioneze nici în octombrie, după cum a informat postul public de radio de la Sofia (BNR).
Punerea în exploatare a interconectorului cu Grecia este de o importanță cheie pentru prețul gazului în Bulgaria. Însă și România ar fi ajutată pin accesul la o rută alternativă.
Acum Bulgaria primește gaz azer printr-un alt punct de frontieră și din acest motiv plătește mai scump – contractul favorabil cu Azerbaidjan prevede că livrările se vor face prin legătura Stara Zagora – Komotini, iar dacă se folosește o altă rută, prețul va fi diferit.
Partea greacă nu și-a încheiat încă pe deplin lucrările
Partea greacă nu și-a încheiat încă pe deplin lucrările privind automatizarea racordului de gaz.
Pe de altă parte, alte probleme sunt de natură birorcratică. Consiliul de Supraveghere al companiei bulgaro-grece ICBG, care este operatorul interconectorului, nu a fost încă înregistrat.