Fostul cercetător șef și cofondator al OpenAI Ilya Sutzkever este sigur că în viitorul apropiat dezvoltatorii de modele de limbaj mari vor reconsidera abordarea creării lor. Principala provocare, crede el, este lipsa de date noi, scrie The Verge.
În prezent, modelele AI sunt instruite pe baza informațiilor colectate de pe internet și furnizate de parteneri. Potrivit lui Sutzkever, internetul, în acest context, seamănă cu un combustibil fosil, precum petrolul, ale cărui resurse sunt practic epuizate.
„Nu vor mai fi date – am atins vârful. Va trebui să ne ocupăm de datele pe care le avem. Există un singur internet”.
Cel mai probabil, presupune Sutzkever, modelele de generație următoare „vor fi agenți în sensul real”. Deși cercetătorul nu a definit noile modele, agenții sunt de obicei înțeleși ca un sistem AI autonom care funcționează pe sistemele utilizatorilor și îndeplinește diferite sarcini în mod independent.
Însuși Sutzkever, care a părăsit OpenAI în 2024, conduce acum propriul său start-up, Safe Superintelligence (SSI). El se va ocupa de dezvoltarea „superinteligenței sigure”, numind-o „cea mai importantă problemă tehnică a timpului nostru”.
În același timp, rețeaua socială X a lui Elon Musk a oferit acces gratuit la chatbot-ul Grok AI al companiei pentru toți utilizatorii.