Intervenție chirurgicală în premieră la Spitalul ”Victor Babeș” Timișoara
Medicii de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara au realizat în premieră o intervenție chirurgicală, constând în transformarea stomacului unui pacient într-un tub gastric, întrucât, din cauza unor conexiuni anormale, mâncarea ajungea în plămâni.
Operația, realizată în premieră la acest spital, a necesitat o pregătire riguroasă și o execuție precisă. Aceasta a implicat mai multe etape operatorii, având ca scop restabilirea continuității tractului digestiv și evitarea comunicării anormale dintre esofag și trahee.
„Intervenția a presupus o pregătire foarte atentă, preoperatorie, a pacientului. Apoi, în timpul operației, vorbim de mai mulți timpi. Cel abdominal, în care am modelat stomacul într-un tub gastric alungit, printr-o serie de manevre chirurgicale precise, asigurându-se că acesta va avea suficientă lungime și vascularizație adecvată pentru a fi transpus în mediastin. Apoi, în ceea ce numim timp toracic, s-a creat un „tunel” retrosternal, prin spatele sternului, până la nivelul regiunii cervicale, unde a fost conectat cu esofagul. Ultima etapă a presupus suturarea precisă a celor două structuri, asigurând o etanșare perfectă pentru a preveni scurgerile și a permite trecerea normală a alimentelor.”, spune dr. Tudor Mateescu, medic specialist chirurgie toracică, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Pacientul a fost diagnosticat cu o fistulă eso-traheală benignă. Prin această fistulă (o legătură anormală între două structuri ale corpului), mâncarea pe care o ingera pacientul ajungea în plămâni, în loc să ajungă în stomac, provocând infecții repetate și dificultăți respiratorii severe, punându-i viața in pericol.
Intervenția chirurgicală era singura posibilitate de salvare a vieții pacientului.
Medicul Mateescu subliniază că intervențiile chirurgicale esofagiene sunt foarte complexe și se numără printre cele mai grele operații; durata mare a intervenției, abilități speciale ale echipei operatorii, riscuri foarte mari.
”Urmărirea postoperatorie a pacientului în acest caz este foarte importantă, și asta pentru că, după finalizarea intervenției, acesta are nevoie de o îngrijire specială, atât din partea echipei de terapie intensivă, cât și a medicului chirurg, pentru reluarea tranzitului intestinal, pentru îndepărtarea eventualelor ‘colecții’ apărute, pentru anumite fistule postoperatorii. Deci, vorbim de o chirurgie grea”, spune dr. Tudor Mateescu.
De la începutul anului, în cadrul Secției de Chirurgie Toracică a Spitalului ”Victor Babeș” au fost realizate peste 100 de intervenții chirurgicale, majoritatea cu abord minim invaziv.