INTERVIU Dr. Adrian Marinescu despre riscul ca anul viitor să avem o importantă epidemie de gripă

Publicat: 30 apr. 2025, 07:00, de Rona David, în Reportaj/Interviu , ? cititori

Managerul interimar al Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” (INBIMB), dr. Adrian Marinescu, a vorbit pentru PUTEREA despre tendința de scădere a vaccinării și a tras un semnal de alarmă că în ritmul acesta- se poate întâmpla ca anul următor să ajungem la epidemie de gripă, iar mulți oameni vor fi internați, vor avea complicații(…) se va ajunge la decese- subliniază dr. Marinescu.

Domnule doctor Adrian Marinescu, se mai vaccinează românii pentru a se proteja de gripă sau alte boli infecțioase?

Ar trebui să plecăm de la realitate și să constatăm că, într-adevăr, la români, în ultima vreme, e un trend mai mult decât descendent în ceea ce privește vaccinarea. Este foarte interesant că pandemia numai că nu ne-a ajutat, dar a fost până la urmă, ca cireașa de pe tort.

Un sezon de gripă devine imprevizibil în momentul în care nu ai o acoperire vaccinală care să fie confortabilă?

Practic, ține de niște factori pe care nu-i poți controla, adică se poate întâmpla ca anul următor să fie mult mai rău, să ajungem la epidemie de gripă, să ajungem la situația în care mulți oameni să fie internați, să aibă complicații, să ajungă la decese, situații pe care le-am avut și în trecut.

De asemenea am văzut că a crescut numărul pacienților și cu alte boli infecțioase, ce s-a întâmplat?

Vedem și cu alte boli eruptive și să știți că bolile infecțioase, în afară de variolă, care este eradicată, în rest nu putem vorbi despre boli ale trecutului, pentru că ele pot să revină. Ne putem uita la situația din jur, cu Ucraina, cu condițiile igienice precare care pot duce la creșterea numărului de pacienți cu tuberculoză.

Sunt boli precum poliomielita  care pot să apară. În primul rând ar trebui așa să plecăm de la ideea că vaccinarea e cea mai bună metodă de prevenție, nu e singura, dar e cea mai importantă. Ar trebui să găsim niște programe astfel încât autoritățile, pe de o parte medicii și toți cei implicați în sistemul medical, să facă în așa fel încât populația să se vaccineze.

Așa cum știm Institutul Matei Balș era într-o situație delicată acum câteva luni de zile. Nu mai primeați urgențe. Cum stau, acum, lucrurile?

Acum primim. Discuția era că în momentul în care a fost pandemia într-adevăr, spitalul era dedicat pacienților cu infecție SARS-Cov2. Sigur, lucrurile s-au schimbat. Am trecut de pandemie și în acest moment tot ceea ce înseamnă pacient care are o boală infecțioasă categoric că poate să vină la Matei Balș. Cu siguranță că da și avem chiar o adresabilitate crescută, iar în perioada aceea, de fapt, a fost alertă epidemiologică. În sezonul de gripă am avut un număr de prezentări care a fost practic egal cu ceea ce se întâmpla în situații grele din pandemie.

Deci pacienții au venit în număr mare, acum câteva luni, când am avut un sezon de gripă destul de complicat?

Da, am avut un număr mare de pacienți. În fiecare zi am ajuns la 300 de oameni ca prezență. Am încercat să-i rezolvăm pe toți cât s-a putut de mult. Asta însemna că făceam loc deoarece nu sunt suficiente locuri niciodată,, dar în fiecare zi facem suficientă externare încât să încercăm se echilibrăm situația pe cât se poate.

Domnule doctor, avem această scrisoare de la Bruxelles în care se cere socoteală pentru proiectele pentru spitale cu bani din PNRR care nu au fost au fost implementate la timp. Sunteți cumva, acolo? Aveți lucrări neterminate, abandonate? 

Noi avem proiecte europene pe care clar că le derulăm, unele sunt în curs de derulare, la altele începem acum, dar nu pot spune că am avut probleme. Noi am încercat să ne descurcăm și întotdeauna ține de niște pași. Importantă e consultanța de implementare, lucrurile pe care le faci, specialiștii în raport cu aceste proiecte. Sunt totuși proiecte europene care pot realmente să ajute spitalele.