Interviu: Fermierii prognozează dublarea prețurilor la materii prime, ministrul agriculturii îi contrazice
Majorarea prețului la carburanți sau la îngrășăminte sunt doar două dintre cauzele ce ar putea duce la dublarea prețului materiilor prime din agricultură, susțin fermierii. Dinspre Ministerul Agriculturii lucrurile nu se văd însă așa, estimările fiind mult mai optimiste.
Întrebat de puterea.ro, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, susține că fluctuațiile de preț la recolta actuală ar putea fi mult mai mici decât prognozează producătorii.
Puterea.ro: Există estimări că s-ar putea dubla prețul la materiile prime din agricultură, cum ar fi cerealele, floarea soarelui ori rapița. Ar putea crește din motive evidente, faptul că în momentul de față carburantul are alt preț, faptul că îngrășămintele s-au scumpit și ele. Cât de realistă e, în opinia dumneavoastră, această dublare și eventual, dacă ar fi vorba de o majorare a prețului, cam pe unde estimați că ar putea fi?
Adrian Chesnoiu: Nu cred că se va ajunge la o astfel de majorare, dat fiind faptul că am văzut că prețul pe bursa de cereale a început să oscileze și el de fapt a început o creștere înainte de declanșarea războiului, după care a mai făcut un salt. Evident, în momentul în care îți dispar din piața de comerțului cu cereale 30% din cantitatea totală comercializată, apar astfel de dezechilibre. În condițiile unui an agricol bun, în care rezultatele de producție vor fi unele cât mai aproape de maximul potențial pe care România îl are și evident condiționat de astfel de rezultate și la nivelul global, prețurile se stabilizează. Este adevărat că au crescut anumite prețuri la inputuri, dar de aceea am venit cu pachete de sprijin pentru fermieri, astfel încât să menținem nivelul de producție cât mai constant posibil și să nu apară și alte tipuri de dezechilibre. Noi acționăm pe mai multe planuri, în vederea echilibrării situației din România. Pe de o parte să ne asigurăm în rezervele de stat că avem cantități de cereale suficiente pentru populație, de cealaltă parte monitorizarea permanentă a stocurilor astfel încât să nu ajungem la o linie roșie în care, Doamne ferește, România ar putea suferi de o lipsă de materie primă în sectorul de industrie alimentară. Dar nici pe departe nu a fost cazul acesta, pentru că vedeți că încă există disponibil pentru export în materie de cereale atât în România, cât și în celelalte state.
Reporter: Deci în opinia dumneavoastră, dacă vom avea un an agricol bun, preţurile vor fi oarecum similare cu cele de anul trecut?
Adrian Chesnoiu: Nu pot să fac o evaluare de prețuri, pentru că, din păcate, pe cereale prețurile se reglează pe două burse externe mari: una Euronext din Franța, cealaltă Chicago și ele dau nivelul prețurilor la nivel global. Este influențat de foarte mulți factori, de rezultatele pe care le obțin state care produc cereale în cantități suficiente. Deci este prematur să vorbim despre orice fel de cuantificări ale nivelului de producție sau al nivelului de preț, iar cred că activitatea pe care o derulăm la Ministerul Agriculturii, în permanent parteneriat cu fermierii, pe de o parte, și operatorii din industria alimentară, a creat un mecanism permanent de colaborare şi de reglare a activităţii noastre.
Reporter: Cum ar putea fi afectați fermierii români de faptul că fermierii ucraineni ar putea să exporte în cadrul Uniunii Europene, fără să achite taxe?
Adrian Chesnoiu: Nu s-a discutat în momentul de faţă despre o astfel decizie. Eu particip pe 23 mai la Consiliul de miniștri de la Bruxelles. Am avut discuții și cu colegii din cabinet care răspund de zona de transporturi și, la fel, mi-au confirmat că nu au existat astfel de discuții. În orice caz, este important ca în aceste momente grele pentru întreaga omenire să fim solidari. De cealaltă parte, specificul nostru și sprijinirea fermierilor români rămâne un deziderat permanent, astfel încât să reglăm lucrurile în așa fel încât nimeni să nu aibă de suferit și ba din contră, să fim solidari unii cu ceilalţi, să ne putem sprijini în momente de cumpănă.
Reporter: Şi încă o întrebare, vă rog. Una din principalele probleme cu care se confruntă fermierii în prezent este cea legată de depozitare. Reclamă faptul că, din cauza prețurilor din ce în ce mai mari la energie, vor avea de suferit. Implicit, şi prețurile materiilor prime depozitate ar urma să crească.
Adrian Chesnoiu: Iată cum am venit cu răspuns. Am venit cu această ordonanță prin care putem să atragem bani către sectorul agricol și de industrie alimentară, să construim noi facilități de producere a energiei electrice, pentru că v-am spus, energia electrică și gazul natural reprezintă doi factori de risc externi, pe care fermierul sau operatorul din industria alimentară nu-i poate controla, și atunci am identificat această soluție. V-am spus, lucrăm la ea încă din luna ianuarie, la nivel de interministerial și acum suntem în linie dreaptă pentru implementarea programelor de finanțare a producției de energie electrică, dar vreau să vă mai spun un lucru, România la nivel de țară, ca producție de cereale, are suficiente depozite să înmagazineze producția agricolă. Este foarte important și lucrăm acum în paralel la Ministerul Agriculturii la activarea acelui mecanism de certificate de depozit prin care marfa pe care fermierul o duce în depozit să poată avea o valoare economică ce-i poate oferi acestui fermier posibilitatea începerii noului an agricol. Deci lucrăm pe mai multe direcții de acțiune, toate sunt complementare și sunt absolut convins că vor da rezultate. Unele dintre ele deja se văd.