INTERVIU Victor Negrescu: „Există resurse necesare pentru Schengen”. Când vom ști câți bani primim pentru securizarea frontierelor
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anunțat, vineri, după discuția cu Comisarul European desemnat pentru afaceri interne, austriacul Magnus Brunner, că România „a intrat în linie dreaptă” pentru aderarea la spațiul Schengen terestru
Victor Negrescu, eurodeputat și negociator șef al Bugetului european a vorbit exclusiv pentru PUTEREA despre banii necesari pentru aderarea celor două țări, România și Bulgaria, în totalitate la Spațiul Schengen, despre eventualele dificultăți și despre o posibilă influență a rezultatului alegerilor din SUA în ceea ce privește migrația.
Victor Negrescu: În calitate de negociator-șef privind bugetul european am solicitat creșterea bugetului privind securizare frontierelor pentru anul viitor printr-un program, un instrument care ajută statele în acest sens. Și creșterea bugetului se referă în mod special pentru a permite arderea României și Bulgariei la spațiul Schengen. De altfel, în ultimii ani, eu de fiecare dată am amendat bugetul european și am obținut bani suplimentare în această direcție. Așa că eu cred că din punct de vedere al nevoilor financiare, și România și Bulgaria vor beneficia de tot suportul necesar.
Cerem o creștere a bugetului de securizare a frontierelor de 35 de milioane de euro
Victor Negrescu: De altfel, proiectul pilot făcut în România privind securizarea frontierelor a fost realizat ca urmare a acestor demersuri prin care am reușit creșterea bugetului european pentru securizarea frontierelor.
Premierul Marcel Ciolacu s-a implicat direct în această privință de a coordona eforturilor de a obține acest deziderat de a intra complet în în Spațiul Schengen. Noi cerem o creștere a bugetului de securizare a frontierelor de 35 de milioane de euro. Acum vom vedea cât vom obține din ea. Vom ști lucrul acesta peste aproximativ 2 săptămâni.
Puterea: Dacă este să vorbim de banii obținuți în ultimii ani ca urmare a amendamentelor, există câteva zeci de milioane de euro deja obținuți. Există totuși toate resursele necesare acestei aderări?
Victor Negrescu: Eu când am depus tot timpul amendamentele pentru creșterea bugetului pentru acest mecanism am scris clar cu scopul aderării României și Bulgariei la Schengen. Da, deci deja există resurse în această privință și asta ne-a permis și să intrăm pe calea aeriană și maritimă. Adică aș putea spune că am avut sprijinul Parlamentului European care a ajutat statele noastre în a-și moderniza infrastructura necesară pentru această componentă.
Dacă ați călătorit recent cu avionul, probabil că ați constatat, de exemplu, că din echipamentele din aeroporturi sunt marcate cu finanțare Uniunea Europeană. Da, nu doar acest program dar sunt și alte programe care au fost la dispoziția României.
Eu personal am avut ocazia să discut și cu comisarul Johansson și cu comisarul desemnat de Austria pentru migrație, aceste aspecte. Deci există o coordonare care ne-a permis intrarea pe calea aeriană și maritimă și această coordonare ne de astăzi șanse, dacă nu se întâmplă ceva, să intrăm și pe cale terestră.
Puterea: Când spuneți să nu se întâmple ceva la ce vă referiți?
Victor Negrescu: La mai multe aspecte: stabilitatea politică din Bulgaria contează, evident, și contextul global să nu mai apară alte situații. E dificil de gestionat și acele lucruri.
Puterea: Va influența rezultatul votului american ceea ce se va întâmpla cu migrația în Europa?
Victor Negrescu: Este dificil să anticipăm în prezent și nu aș vrea să mă pronunț pe acest subiect. Eu cred că lucrurile agreate cu partenerii americani vor rămâne în picioare și vom putea consolida parteneriatul trans-atlantic, în ciuda poate a unor discuții care au apărut în spațiul public în precedentul mandat al lui Donald Trump. Totuși a fost o colaborare bună și nu am motive să mă îndoiesc că acest acest parteneriat nu va funcționa foarte bine.
Trei scenarii posibila ca să intrăm total în Schengen
Puterea: Vorbeați despre trei scenarii posibila ca să intrăm total în Schengen.
Victor Negrescu: Avem un un scenariu rapid, care ar presupune o decizie la nivel tehnic până la finalul mandatului actualei Comisii Europene. Mai exact 1 decembrie, se adoptă o decizie privind intrarea completă a României în zona de liberă circulaţie.
Este varianta moderată unde se așteaptă noua Comisie Europeană şi se aprobă în marja Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, sau în cadrul reuniunii ministeriale, pentru o decizie în această privință.
Și avem un scenariu mai puțin fericit, în care eventual ar apărea anumite sincope sau probleme care în momentul de față nu pot fi generate de România: situația din Bulgaria, apariția unor întâmplări nefericite la nivel global, a unor noi provocări, influența partidelor extremiste. Acel scenariu e mai puțin probabil, însă trebuie să luăm în calcul toate variabilele, pentru că o conduită serioasă de politică externă presupune să iei în considere toate aceste variabile.