Interzis câinilor din Ucraina în România
Luna mai a venit cu noutăți importante din partea autorităților române cu privire la refugiații din Ucraina. Pe lângă reglementările referitoare la sumele și condițiile în care va fi acordat ajutorul de cazare și masă, de la 1 mai se interzice accesul animalelor de companie cu origine din Ucraina, dacă nu se face dovada vaccinării antirabic.
Astfel, începând cu data de 1 mai încetează aplicarea măsurilor de flexibilitate privind circulația necomercială a animalelor de companie cu origine din Ucraina, potrivit unui anunț al ANSVSA.
România revine la aplicarea prevederilor Regulamentului (UE) 576/2013, respectiv ale Regulamentului (UE) 577/2013, inclusiv obligația prezentării dovezii efectuării testului de titrare a anticorpilor antirabici.
În contextul situației excepționale din Ucraina și pentru a veni în sprijinul cetățenilor care se refugiau din calea războiului însoțiți de animalele de companie, România a permis intrarea acestora pe teritoriul național în condiții excepționale.
Pentru facilitarea accesului refugiaților din Ucraina cu animale de companie, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a acordat o derogare temporară a respectării unor condiții de intrare a animalelor de companie din Ucraina pe teritoriul României, începând cu data de 24 februarie 2022.
Aceasta a fost autorizată în conformitate cu articolul 32 din Regulamentul (UE) 576/2013, cu privire la derogarea de la condițiile prevăzute pentru circulația necomercială a animalelor de companie, prin utilizarea Formularului de localizare a animalelor de companie care nu îndeplinesc condițiile de introducere în Uniunea Europeană, a mai precizat ANSVSA.
Ce se întâmplă cu ajutorul de cazare și masă
Noutăți importante sunt și în ceea ce privește ajutorul de cazare și masă. Dacă până la 1 mai 2023, ajutorul pentru cazare ajungea la cei care îi găzduiau pe ucraineni, de la 1 mai, regulile s-au schimbat, în sensul că banii se acordă direct cetățenilor ucraineni.
Astfel, refugiații ucraineni – persoane singure sau familii – vor primi sume diferite de bani pentru cazare și masă pentru primele 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai, însă, doar dacă îndeplinesc unele condiții legate de căutarea unui loc de muncă și înscrierea copilului la școală. Din luna a 5-a și până la finalul anului, statul va mai deconta doar bani de cazare și numai pentru cei care s-au angajat.
Familiile și persoanele singure vor primi pentru o singură perioadă de maximum 4 luni de următoarele sume forfetare:
- 750 lei/ lună pentru persoana singură și 2000 lei/lună pentru o familie, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare
- 600 de lei / lună pentru fiecare persoană pentru acoperirea cheltuielilor de hrană.
- Începând cu a 5-a lună până la finele anului 2023, se acordă o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferențiat, respectiv de 750 de lei/lună pentru persoana singură și 2000 de lei/lună pentru o familie.
- din 10 februarie 2022 și până în prezent, au intrat în România peste 4 milioane de cetățeni ucraineni, din care puțin sub 100.000 de cetățeni au rămas în țară.