Intoxicația cu plumb, cauza surdității marelui Beethoven?!
Analizele ADN ale șuvițelor de păr ale celebrului Ludwig van Beethoven au evidențiat un nivel ridicat de plumb, ceea ce ar putea fi o explicație a numeroaselor sale probleme de sănătate.
Un studiu publicat recent arată că surditatea și tulburările gastrointestinale de care suferea compozitorul ar putea fi legate de intoxicația cu plumb.
Dacă primele rezultate publicate în martie 2023 au arătat că Beethoven prezenta înainte de moarte factori de risc genetic în privința hepatitei B, datele publicate, recent, în revista Clinical Chemistry, indică faptul că el avea un nivel deosebit de ridicat de plumb, mercur și arsenic.
Sistemul nervos și plumbul
În ceea ce privește plumbul, cercetătorii susțin că, în urma analizei firelor de păr ale compozitorului, nivelul acestui element era între 64 și 95 de ori mai mare față de normal. Aceasta ar putea explica surditatea, dar și multele boli de care suferea compozitorul. Dar mai ales, nivelul atât de mare de plumb ar fi putut afecta sistemul nervos și auzul.
Cauzele morții lui Beethoven nu sunt puse la îndoială fiind incriminate bolile de ficat și de rinichi. În schimb, încă se discută despre originea surdității compozitorului.
Recentul studiu publicat de CNN ar putea oferi noi explicații în privința problemelor cronice de sănătate ale lui Beethoven, care a murit la vârsta de 56 de ani, la 26 martie 1827.
Totuși, autorii acestui studiu sunt prudenți, afirmând că nivelul de plumb detectat în firele de păr ale compozitorului ”nu este suficient de ridicat pentru a fi singura cauză de deces”. O altă necunoscută este vârsta la care compozitorul a suferit de această intoxicație cu plumb.
În schimb, una dintre sursele nivelului ridicat de plumb din organismul acestuia ar fi vinul mai ieftin de care era atras Beethoven. De altfel, și în secolul al XIX-lea, vinul era ”dres”cu acetat de plumb, numit zahărul din plumb, pentru a da licorii gustul dulceag.
Cât privește nivelul mercurului și arsenicului detectate în firele de păr ale lui Beethoven, analizele evidențiază că era de 13 -14 ori mai mare Potrivit cercetătorilor americani, aceste cantități mari de mercur și arsenic pot duce la retard mintal, pierderea auzului și la anomalii hematologice recurente în bolile ficatului.