Intoxicații grave, chiar deces, de la insecticide folosite pentru spălarea copiilor
Substanţele de uz veterinar pot provoca intoxicații extrem de grave, chiar decesul, dacă sunt folosite pentru igienizarea copiilor și a adulților, transmite dr. Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii „Sf. Maria” din Iaşi.
„Atragem atenţia populaţiei să nu mai folosească substanţe insecticide care sunt de uz veterinar în folosul copiilor sau în folosul uman. Intoxicaţiile produse de astfel de substanţe sunt extrem de grave. Pacienţii pot fi afectaţi neurologic, cardiologic, fenomene pulmonare grave. De cele mai multe ori se înregistrează decesul. De la începutul anului, comparativ cu anii anteriori, numărul copiilor intoxicaţi cu insecticide este mai mare. De la începutul anului am avut 30 de cazuri din toată zona Moldovei. Din punctul meu de vedere este o problemă de sănătate publică. Din păcate, educaţia sanitară la nivelul populaţiei din mediul rural este redusă. Consider că trebuie să fie angrenaţi şi medicii de familie în prezentarea acestor riscuri populaţiei”, subliniază dr. Cătălina Ionescu.
Aceste avertismente vin după ce, recent, trei fetițe au fost transferate de la Spitalul din Bacău la Spitalul ”Sf. Maria” din Iași cu intoxicație provocată de un insecticid puternic.
”Pacientele au primit încă de la Spitalul Bacău tratamentul specific acestei intoxicaţii, antidotul. La noi, s-a continuat administrarea antidotului, prin perfuzare, decontaminare cutanată, tratament continuat ulterior în secţia de terapie intensivă. Fetiţele de 4 şi 7 ani au o evoluţie bună. În schimb, starea pacientei de 9 ani s-a agravat, necesitând protezarea căilor respiratorii. Pacienta a fost intubată, prognosticul fiind rezervat”, a precizat dr. Cătălina Ionescu.
La Spitalul pentru copiii „Sf. Maria” Iaşi a mai fost adus din judeţul Suceava un copil în vârstă de 2 ani, intoxicat cu substanţă de uz veterinar. ”Pacientul a fost adus cu stare generală gravă. A fost intubat. Din fericire, evoluţia sa este bună”, mai spune dr. Cătălina Ionescu.
”Pur și simplu, nu pot să înțeleg”
Medicul Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara, consideră că spălarea copiilor cu substanțe de uz veterinar devine un fenomen și recomandă părinților să se adreseze unui specialist care să le indice ce soluții să folosească contra puricilor, păduchilor etc.
”Pur şi simplu, nu pot să înţeleg cum un părinte, bunic – am avut deja trei cazuri – cum pot să-şi spele propriii copii cu soluţie care este destinată animalelor, uzului veterinar, nu pot să înţeleg lucrul ăsta”, subliniază dr. Gafencu.
Potrivit unor estimări, de la începutul anului, în țara noastră, cel puțin 60 de copii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost spălați cu substanțe de uz veterinar.