Între ce se vede și ce nu se vede: Cum sunt trucate fotografiile de pe frontul ucrainean
Analistul militar și cercetătorul Chris Owen explică într-o serie de postări pe Twitter că ofițerii armatei ruse îi mint frecvent pe superiorii lor despre evenimentele din teren.
Ofițerilor ruși li se cer rapoarte periodice despre cele mai recent evenimente, condiția soldaților pe care îi comandă și a echipamentelor din dotare. Acestea trebuie însoțite de fotografii, ceea ce ar fi un indiciu că militarii din conducere nu au încredere în informațiile scrise.
Cu toate acestea, numeroși soldați ruși au povestit cum inclusiv fotografiile sunt trucate. Militarii de îmbracă în uniforme și se fotografiază cu armele în mână și exersând, precum la o ședință foto.
În realitate, comandanții ruși organizează mai puține exerciții decât ar trebui și maschează numărul lor ca să poată fura resursele care le sunt alocate din bugetul armatei. Analistul militar explică și de ce acest lucru poate duce la prăbușiri catastrofale ale frontului rusesc, precum cel înregistrat în regiunea Harkov.
Raportări false
„Practica raportărilor false este clar răspândită. Ea a fost relatată de unități rusești de pe toate fronturile și din toate specializările, de la trupe aeropurtate la infanterie mecanizată. Ea are loc probabil și în marină, forțele aeriene și de rachete”, spune Owen.
El afirmă de asemenea că efectele acestor informații false sunt exacerbate pe măsură ce ele circulă tot mai sus în lanțul ierarhic, rapoartele ofițerilor de rang inferior putând fi agregate cu alte rapoarte false ale celor superiori.
„Când rapoartele ajung în cele din urmă la vârful lanțului de comandă – conducerea ministerului rus al Apărării și Putin – ele sunt foarte probabil atât de distorsionate și imprecise încât oamenii care direcționează războiul au o imagine foarte nerealistă cu privire la ceea ce se întâmplă pe teren”, conchide analistul militar.