Inundații Galați și Vaslui: Celulă de criză la Ministerul Sănătății

Publicat: 14 sept. 2024, 20:47, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Inundații Galați și Vaslui: Celulă de criză la Ministerul Sănătății
celula de criză Ministerul Sănătății inundații Galați, Vaslui

La Ministerul Sănătății a fost înființată o celulă de criză, coordonată de ministrul Rafila, care are misiunea de a asigura asistență medicală pentru persoanele afectate de inundații din județele Galați și Vaslui.

În primul rând, trebuie asigurat necesarul de vaccinuri pentru prevenirea unor infecții.

”Având în vedere situaţia gravă produsă de ploile şi inundaţiile consecutive care au apărut în nordul judeţului Galaţi şi în judeţul Vaslui, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a organizat o celulă de criză, condusă de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, împreună cu secretarii de stat Adriana Pistol şi Alexandru Rogobete, pentru asigurarea asistenţei medicale pentru populaţia din zonele afectate. Suntem în legătură permanentă cu autorităţile locale şi cu Direcţiile de Sănătate Publică ale judeţelor Galaţi şi Vaslui pentru asigurarea de vaccin antitetanic şi vaccin hepatitic A, pentru copiii din localităţile afectate”, a informat Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.

În prezent, potrivit acestui comunicat, Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Galați are disponibile paturi în secția de Terapie intensivă. Dacă vor fi solicitări, se va asigura transportul pacienților și la alte unități sanitare. Aceeași sursă mai precizează că o ambulanță aflată în misiune a fost surprinsă de ape, iar echipajul este în siguranță.

Până în momentul de față, ca urmare a inundațiilor, au fost înregistrate 4 decese în județul Galați, anunță Ministerul Sănătății.

Recomandările Ministerului Sănătății

Pe fondul inundațiilor din cele două județe, Ministerul Sănătăţii precizează că pentru mai multă siguranţă, apa din reţea se poate consuma fiartă şi răcită – apa trebuie lăsată să se răcească, fără adăugarea de gheaţă.

Dacă nu este posibilă fierberea apei, dezinfecţia chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor şi a majorităţii viruşilor. Pentru dezinfecţia chimică se folosesc preparate cu clor.

În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, se recomandă doar consumul de apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanţii autorităţilor publice.

„Preveniţi contaminarea apei în timpul depozitării acesteia. Folosiţi apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curăţenie, spălarea lenjeriei şi salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinaţie cu detergenţi”, transmite Ministerul Sănătăţii.

Pentru a evita îmbolnăvirea, se recomandă:

  • spălarea în permanenţă pe mâini şi  a ustensilelor de bucătărie,
  • să fie folosită apa clorinată pentru prepararea alimentelor şi pentru spălarea ustensilelor,
  • să se prepare laptele şi hrana bebeluşului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic,
  • să se  separe alimentele neprocesate de cele gătite.
  • să fie preparate alimentele corespunzător din punct de vedere termic,
  • alimentele să fie păstrate la o temperatură sigură pentru refrigerare dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare şi în recipiente închise.