Inundațiile au distrus 7.000 de locuințe, dar numai 438 de localnici au avut o poliță PAD pentru a putea încasa despăgubiri
În cele trei luni care au trecut de la inundațiile produse pe 14 septembrie în Galați și Vaslui, care au afectat aproape 7.000 de locuințe, și-au încasat despăgubirile 350 din cele 438 de familii cărora apele le-au distrus casele și aveau încheiată o poliță PAD de asigurare obligatorie a locuințelor la dezastre naturale, discrepanța numărul caselor distruse și numărul dosarelor de daune înregistrate la PAID Inundațiile au distrus 7.000 de locuințe, dar numai 438 de localnici au avut o poliță PAD pentru încasarea despăgubirilor
În cele trei luni care au trecut de la inundațiile produse pe 14 septembrie în Galați și Vaslui, care au afectat aproape 7.000 de locuințe, și-au încasat despăgubirile 350 din cele 438 de familii cărora apele le-au distrus casele și aveau încheiată o poliță PAD de asigurare obligatorie a locuințelor la dezastre naturale.
Potrivit datelor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), aproximativ 80% din dosarele pentru polițele PAD în cazul locuințelor afectate de inundații în localități din județul Galați au fost deja finalizate, durata medie de instrumentare a unui dosar fiind de sub 40 de zile, perioadă redusă la 20 de zile dacă sunt folosite aplicațiile digitale dezvoltate de PAID.
Din punctul de vedere al conducerii PAID, creșterea încrederii românilor în sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor la dezastre naturale depinde de operativitatea cu care sunt plătite despăgubirile și în multe cazuri s-a reușit plata despăgubirilor în câteva zile.
„Inundațiile din Galați au afectat masiv peste 6.000 de locuințe, dar atât de puține asigurări sunt în zonă, între 5 și 7% – în mediul rural, încât au fost deschise doar sub 500 de dosare de daună. Ce trebuie să facem noi pentru a crește nivelul de încredere este să arătăm oamenilor că ne pregătim operațional să le dăm banii repede. Durata medie de instrumentare a unui dosar este de 39 de zile. La ora actuală avem finalizate deja peste 80% dintre dosarele instrumentate.
Prima daună a fost plătită în 48 de ore. Prima daună totală – în 8 zile. Cele mai multe constatări s-au făcut în 11 zile de la data anunțării daunei, în momentul în care s-a putut intra în teren. S-a mobilizat toată piața de asigurări să meargă acolo, la constatări. În asigurări, lucrul cel mai greu de făcut este proba calității serviciului, mai ales la liniile de asigurare cu frecvență redusă, cum este asigurarea locuinței”, a declarat la evenimentul Profit Financial.forum, Cosmin Tudor, director general adjunct al PAID România.
PAID a pregătit o rezervă de 4 milioane euro pentru plata despăgubirilor pentru distrugerile produse de inundații
Pe 20 octombrie, la o lună după producerea inundațiilor din Galați și Vaslui, conducerea PAID anunța că fuseseră plătite despăgubiri în valoare de un milion de euro, dar la nivelul companiei a fost pregătită o rezervă financiară de 4 milioane de euro pentru plata acestor despăgubiri.
„Avem in aceste județe, din rapoartele oficiale, un număr de 6.000 – 7.000 de locuințe afectate. Din aceste locuințe afectate, noi avem deschise la PAID doar 438 de dosare, notificări de dosare de daună. Deci, un număr extraordinar de mic de dosare. Pentru aceste dosare, totuși, avem constituite rezerve în companie de 4 milioane de euro. Am plătit deja un milion de euro”,
anunța în octombrie Nicoleta Radu, director general al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.
Faptul că au fost afectate de inundațiile din septembrie aproximativ 7.000 de locuințe, dar au fost întocmite doar 438 de dosare pentru pagubele produse demonstrează o dată în plus că aplicarea Legii 260/2008, Legea Asigurării Obligatorii a Locuinţelor, are mari carențe, cea mai importantă fiind aceea că vorbim de „asigurare obligatorie” dar încheierea unei polițe PAD este facultativă.