Investigație a Comisiei Europene în România: sunt vizați furnizorii chinezi de turbine eoliene
Producătorii chinezi de turbine eoliene, care au ca destinație mai multe parcuri eoliene construite în Europa, inclusiv în România, se află în centrul unei investigații a Comisiei Europene, după cum a anunțat comisarul european pentru Concurență Margrethe Vestager.
Comisarul european Margrethe Vestager urmează să facă, marți, anunțul, investigația cu privire la furnizarea de turbine eoliene de către firme din China beneficiare ale unor subvenții.
Concret, Executivul comunitar va analiza condiţiile pentru construirea de parcuri eoliene în Spania, Grecia, Franţa, România şi Bulgaria. Comisarul nu a dorit să facă cunoscute care sunt firmele vizate de anchetă.
Alte anchete anunțate anterior
În urmă cu o săptămână, Bruxelles-ul a început două investigaţii aprofundate vizând rolul potenţial de denaturare a pieţei al subvenţiilor străine acordate ofertanţilor în cadrul unei proceduri de achiziţii publice din România.
Mai precis, un parc fotovoltaic din România a ajuns în centrul unor investigații UE, care vizează două companii din China implicate într-un contract cu o valoare de aproximativ 375 de milioane de euro.
UE a deschis două investigaţii pentru a stabili dacă doi ofertanţi din China au beneficiat în mod excesiv de subvenţii în ofertele lor avansate în cursul unei licitaţii publice pentru construirea unui parc fotovoltaic în România, a anunţat Comisia Europeană recent.
O primă investigație are în prim-plan consorţiul format din ENEVO Group din România şi o filială a companiei chineze LONGi Green Energy Technology. Cea de-a doua anchetă implică filiale ale companiei chineze de stat Shanghai Electric Group.
Valoarea totală a contractului se ridică la aproximativ 375 de milioane de euro, după cum a declarat un oficial al UE.
Procedura publică relevantă a fost lansată de o autoritate contractantă română (Societatea PARC fotofotovoltaic ROVINARI EST S.A.) pentru proiectarea, construirea şi exploatarea unui parc fotovoltaic în România, cu o putere instalată de 110 MW. Proiectul este finanţat parţial din Fondul UE pentru modernizare.
Trebuie menționat că potrivit Regulamentului privind subvenţiile străine, întreprinderile sunt obligate să notifice licitaţiile lor de achiziţii publice în UE atunci când valoarea estimată a contractului este mai mare de 250 milioane euro, dar și atunci când societăţii i s-au acordat contribuţii financiare străine de cel puţin 4 de milioane euro din cel puţin o ţară terţă în cei trei ani anteriori notificării.