Investigaţie pe piaţa medicamentelor. Pe cine vizează ancheta Consiliului Concurenţei
O nouă investigaţie pe piaţa medicamentelor declanșată de Consiliul Concurenţei, care suspectează un abuz de poziţie dominantă al Boehringer Ingelheim pentru blocarea concurenţilor. Ancheta vizează comercializarea medicamentelor anticoagulante orale directe şi a celor destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive, potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă.
Investigația a plecat de la faptul că Boehringer Ingelheim a implementat unele strategii de marketing ce vizau ca, prin interacţiuni cu profesioniştii din domeniul sănătăţii, să influenţeze prescrierea în favoarea medicamentului său, Pradaxa, din aria anticoagulantelor orale directe, autoritatea deținând indicia în acest sens. Acțiunile firmei au avut ca efect limitarea dezvoltării pieţei şi accesul pacienţilor la alte medicamente din această gamă.
Pe de altă arte, Consiliul Concurenţei deţine indicii că Boehringer Ingelheim ar fi împiedicat intrarea pe piaţă a medicamentului generic al Spiriva, implementând o strategie de transfer a pacienţilor către Spiolto Respimat, produs inovativ cu aceleaşi indicaţii terapeutice.
Cele două medicamente – Spiriva şi Spiolto Respimat sunt destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive, afecţiune din aria sistemului respirator.
Medicamentul inovativ este un medicament nou, care este protejat de brevet când este lansat pe piaţă. Medicamentul generic conţine aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi cantitate ca şi medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.
Consiliul Concurenţei a efectuat o inspecţie inopinată la sediul sucursalei companiei investigate din România. Aceasta a fost autorizată de Curtea de Apel Bucureşti, fiind justificată de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate.
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, compania implicată riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, compania care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, poate obţine imunitate la amendă sau o reducere substanţială a amenzii.
Autoritatea de concurenţă a atras atenţia de mai multe ori că gradul de penetrare al medicamentelor generice (mai ieftine) este redus faţă de celelalte state ale Uniunii Europene, deşi acestea sunt cu cel puţin 35% mai ieftine decât variantele lor inovative. Mai multe companiil din sector au primit amenzi importante.
Astfel, GlaxoSmithKline (GSK) SRL a fost amendată cu 11,9 milioane lei pentru nerespectarea unora dintre angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă. În același timp, Roche România SRL a fost sancţionată cu amenzi în valoare totală de 59,9 milioane lei (12,8 milioane euro) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa unor produse oncologice din România.