Economia României nu mai duduie, ci… gâfâie. Unde să investim banii, ca să preîntâmpinăm criza care vine? Adrian Negrescu, analist economic, răspunde…
Criza economică: Adrian Negrescu, analist economic, a vorbit pentru Ziarul PUTEREA, despre situația actuală economică în contextul marilor schimbări politice și nu numai. Întrebat unde ar putea să-și investească, oamenii, banii, astfel încât să nu-i piardă și să facă economii pentru zilele negre care se văd din ce în ce mai clar, la orizont, Negrescu a răspuns concis: În titluri de stat.
A. Negrescu: Se adună nori din ce în ce mai negri deasupra economiei românești
„În condițiile în care această criză politică a venit să pună gaz pe focul temerilor, dinamica sectorului economic de la 1 ianuarie probabil va aduce multe creșteri de prețuri.
Gândiți-vă că va crește acciza la carburanți, la benzină și motorină, va crește salariul minim pe economie, vor crește taxele asociate businessului și, mai mult decât atât, vor fi eliminate și o serie de plafonări, de la prețul asigurărilor RCA la produsele alimentare de bază, lucruri care vor genera, din păcate, încă un val de inflație, val pe care îl vom resimți cu toții în puterea de cumpărare și în performanța companiilor românești.
A. Negrescu: Trebuie să ne ținem bine, să ne punem centura de siguranță
Din păcate, urmează turbulențe extrem de puternice în ceea ce privește zona economică, pe care va trebui să le trecem în perioada următoare. Economia românească e ca un bolnav care va trebui, va fi nevoit să treacă prin boală, să sufere mai întâi înainte de a se face bine. Iar această suferință ține de austeritatea pe care noul guvern va trebui să o impună la nivelul cheltuielilor publice, la nivelul a modului în care practic investește banii în economie.
Mi-e teamă că, dincolo de aceste efecte economice, s-ar putea să mai asistăm la un lucru, la o scumpire a vieții noastre de zi cu zi, pe fondul deprecierii cursului valutar.
A. Negrescu: E probabil ca cursul euro să treacă de 5 lei încă din primele zile ale anului viitor
Deja, la casele de schimb valutar avem un euro peste 5 lei, dar și la cursul oficial. Probabil o să vedem acest lucru, iar acest fenomen va afecta, pe de o parte, puterea de cumpărare a oamenilor prin prețurile mai mari la produsele din import, iar pe de altă parte, competitivitatea firmelor românești prin prisma costurilor de producție, a dinamicii din credit. Ne așteaptă vremuri destul de tulburi din punct de vedere economic și cred că fiecare dintre noi… toți va trebui să ne gândim concret cum ne asigurăm o plasă de salvare.
Cum pot economisii oamenii?
Păi în primul rând trebuie să ne uităm la cheltuieli noastre, să vedem exact de unde mai putem tăia. Avem servicii sau produse de care ne putem lipsi în perioada următoare, iar în al 2-lea rând să ne gândim ce facem cu banii noștri în perspectiva următorului an, care va fi încă un an de inflație, încă un an în care puterea de cumpărare va continua să scadă.
A. Negrescu: E absolut necesar să ai niște bani puși deoparte măcar pentru două luni de supraviețuire. Riscurile de a rămâne fără un job vor crește exponențial
Din păcate, anul viitor, pe fondul recesiunii care va deveni realitate și în România, ne vom trezi cu foarte multe firme închise, cu foarte multe disponibilizări de personal și riscurile de a rămâne fără un job vor crește exponențial, pe măsură ce probleme din economie se vor accentua.
A. Negrescu: Cea mai sigură, în momentul de față, este achiziția de titluri de stat
Trebuie să avem niște bani puși deoparte, iar în ceea ce privește cheltuielile inutile, sunt diverse variante. Dacă avem bani de investiții, cred că cea mai sigură în momentul de față este achiziția de titluri de stat.
Astăzi, de exemplu, Ministerul Finanțelor a lansat o emisiune de titluri cu 7,9% dobândă, care reprezintă un plus, adică aduce un ban în plus peste nivelul inflației în cazul în care cumperi titlul de stat și mai mult decât atât, aceste titluri de stat nu se impozitează, adică câștigul este net, spre deosebire de depozitele bancare, unde ai un 10% pe care trebuie să-l plătesc statului român.
A. Negrescu: Vom avea cele mai scumpe sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani
Vom avea cele mai scumpe sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani raportat la puterea de cumpărare a românilor, iar vânzările de produse alimentare prin prisma prețurilor s-au prăbușit în volume cu cel mai ridicat ritm din ultimii 10 ani”, a mai spus Negrescu.