Investiții în educația agricolă: Guvernul alocă 13,5 milioane de lei pentru liceele tehnologice în 2024
Cabinetul Ciolacu va adopta azi o Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea metodologiei privind susținerea financiară a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
În data de 5 iulie 2023 a fost publicată Legea învățământului preuniversitar nr. 198, în care, la articolele 36 și art. 37 au fost cuprinse o serie de prevederi legale care vin cu completări și clarificări referitoare la tipurile de investiții și cheltuieli ce pot fi finanțate liceelor de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Astfel, potrivit prevederilor alin. (5) al art. 36 și alin (3) al art. 37 din lege, investițiile și cheltuielile materiale necesare funcționării liceelor se referă la:
– construcțiile agricole și zootehnice, clădirile cu destinație săli de clasă și laboratoare, inclusiv costurile aferente modernizării, înființării sau demolării acestora, precum și cele legate de cheltuielile privind costurile generale ale proiectului și pentru racordarea la utilități;
– achiziționarea de combine, tractoare și echipamentele de lucru specifice acestora, mijloace de transport, echipamente pentru irigații, motoare și alte tipuri de echipamente pentru dotarea laboratoarelor și loturilor didactice, a atelierelor mecanice, animale vii și echipamente specifice activității în zootehnie și medicină veterinară, echipamente de procesare, încălzire, celule fotovoltaice, mijloace informatice pentru digitalizare în domeniul agriculturii și conexe acesteia;
– înființarea/modernizarea de plantații pomicole, viticole, sere, solarii și răsadnițe, inclusiv cheltuielile privind costurile generale de proiectare;
– alte tipuri de construcții precum cantine, internate, săli de sport, inclusiv costurile aferente modernizării, înființării sau demolării acestora, precum și cele legate de cheltuielile privind costurile generale ale proiectului;
– întreținerea și repararea bunurilor achiziționate;
– cheltuielile privind costurile generale ale proiectului, care sunt cele prevăzute în legislația în vigoare cu privire la elaborarea și desfășurarea obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice;
– elaborarea de manuale/module școlare de specialitate în format digital;
– modernizarea stagiilor de practică a elevilor în concordanță cu noile schimbări din agricultură;
– perfecționarea cadrelor didactice de specialitate și schimburi de experiență;
– cheltuieli aferente înființării de noi specializări/calificări profesionale în domeniul agriculturii.
Pentru implementarea prevederilor art. 36 și 37 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, este necesară elaborarea metodologiei prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să poată finanța investițiile specifice din agricultură, precum și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol, așa cum sunt ele definite în art. 37 din lege.
Impactul financiar
Măsurile propuse prin prezentul proiect nu au impact financiar semnificativ asupra bugetului general consolidat, respectiv al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Valoarea alocării bugetare pentru anul 2024 este de 13.500 mii lei, pentru anul 2025 este propusă suma de 15.000 mii lei, iar pentru anul 2026 este necesară suma de 15.000 mii lei, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Influențele financiare asupra bugetului de stat, aferente cheltuielilor pentru finanțarea unor investiții specifice activității din agricultură, a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol, precum și a celor aferente înființării de noi specializări/calificări și pentru programele de perfecționare a cadrelor didactice de specialitate din aceste instituții, se vor încadra în prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și alocate în bugetul liceelor cu profil preponderent agricol.
Descrierea generală a beneficiilor şi costurilor estimate ca urmare a intrării în vigoare a actului normativ
Liceele tehnologice cu profil preponderent agricol, beneficiari ai susținerii financiare a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, vor crea condițiile necesare pentru atragerea unui număr cât mai mare de elevi către învățământul liceal agricol, precum și pentru o mai bună pregătire profesională a acestora pe parcursul procesului de învățare, astfel încât să fie asigurată întinerirea și profesionalizarea forței de muncă în agricultură.
Impactul social
Prin asigurarea finanțării de investiții pentru liceele cu profil preponderent agricol se urmărește creșterea nivelului de instruire a tinerilor, în special a celor din mediul rural, creșterea gradului de ocupare a forței de muncă din agricultură, scăderea șomajului și diminuarea migrației tinerilor către statele cu economie avansată din Uniunea Europeană.
Impactul asupra economiei și asupra principalilor indicatori macroeconomici
Prezentul proiect de act normativ are impact macroeconomic determinat de întinerirea forței de muncă din agricultură și profesionalizarea acesteia în vederea eficientizării exploatațiilor agricole.
Impactul asupra mediului de afaceri
Prezentul proiect de act normativ are impact pozitiv asupra mediului de afaceri din agricultură prin asigurarea unei forțe de muncă tânără și pregătită profesional în domeniile solicitate. Absolvenții pot deveni atât antreprenori cât și salariați în agricultură.