Investitorii BVB sunt vizați de o nouă fraudă
Un nou tip de înşelătorie care vizează investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti a fost raportată zilele acestea de către casele de brokeraj. Reprezentanții acestora atrag, încă o dată, atenţia clienţilor să nu dea curs niciunei solicitări pentru accesarea telefonului mobil sau a distribuirii contului IBAN.
Tentativele de fraudă vizează instrumentele Fidelis. Celui apelat i se transmite că, dacă nu permite accesul asupra telefonului sau calculatorului, va pierde titlurile de stat Fidelis.
Tradeville a transmis, vineri seară, către cei aproximativ 100.000 de clienţi ai săi, un email cu următorul conținut: „dorim să vă informăm despre o tentativă de phishing interceptată luni, 6 ianuarie 2025, care ilustrează modul în care persoane necunoscute încearcă să fraudeze clienţi, folosind identitatea BVB.Aceştia contactează telefonic sau prin mesaje investitori şi solicită instalarea unei aplicaţii sau acordarea accesului la dispozitiv, folosind diferite pretexte, cum ar fi valorificarea cupoanelor Fidelis. Deseori, fraudatorii se deghizează în persoane reale, utilizând ilegal numele sau fotografii ale unor persoane recunoscute în piaţa de capital, pentru care există un profil public”.
Iată și un exemplu de conversație care a avut loc cu un astfel de fraudator:
„ Fraudator: „Bună ziua, mă numesc A şi vă sun din partea Bursei de Valori Bucureşti. Vă contactez în legătură cu cupoanele Fidelis, care urmează să expire în câteva zile. Dacă doriţi să le valorificaţi, trebuie să faceţi o cerere prin aplicaţia BVB.”
Client: „Eu tranzacţionez prin TradeVille. Ei nu ar trebui să se ocupe de asta?”
Fraudator: „Doar prin aplicaţia noastră se pot valorifica aceste cupoane.TradeVille nu gestionează acest proces direct. Am verificat lista şi apare că aveţi o sumă de aproximativ 4400 RON de încasat. Dacă nu le valorificaţi acum, s-ar putea să le pierdeţi.”Client: „Bine, ce trebuie să fac?”
Fraudator: „O să vă trimit un mesaj pe WhatsApp. Scrieţi doar „Bună” ca răspuns la mesaj, iar apoi veţi primi linkul pentru descărcarea aplicaţiei. După instalare, completaţi cererea şi veţi putea valorifica imediat suma.”
(Mesaj WhatsApp trimis de fraudator: „Bună. Vă rog să răspundeţi cu „Bună” pentru a primi linkul aplicaţiei BVB.”)
Client: (răspunde „Bună” pe WhatsApp şi este apelat imediat pe video)
(Apel video – fraudatorul apare pe ecran utilizând ilegal fotografii ale unor profesionişti cunoscuţi în piaţa de capital, descărcate de pe internet.)
Fraudator: „Acum vă rog să apăsaţi pe cele trei puncte din colţul de jos al ecranului, ca să activăm opţiunea necesară pentru configurarea aplicaţiei.”
Client: „Ce opţiune?”
Fraudator: „Este un pas necesar pentru finalizarea înregistrării. Doar apăsaţi pe cele trei puncte şi selectaţi opţiunea care apare acolo.”
(Accesarea celor trei puncte permite fraudatorului să obţină control asupra ecranului dispozitivului clientului.)”.
TradeVille transmite clienților săi: „Ce trebuie să reţineţi: TradeVille şi Bursa de Valori Bucureşti nu vor solicita niciodată instalarea de aplicaţii prin mesaje sau apeluri nesolicitate.
Nu permiteţi acces la ecran sau la dispozitiv persoanelor necunoscute.
Folosirea unui nume real sau a unor sume exacte (în acest caz, aproximativ 4400 RON) nu reprezintă o garanţie a autenticităţii mesajului. Nu vă lăsaţi vigilenţa înşelată de detalii inventate doar pentru ca mesajul să pară mai convingător.
Dacă sunteţi contactat în acest mod, închideţi imediat apelul şi informaţi-ne!”.