Investitorii imobiliari: Suspendarea PUZ-urilor aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6 poate duce la amânarea sau anularea unor investiții de peste 3 miliarde euro
Investitorii imobiliari parte a Asociației Investitorilor din Real Estate din România (AREI) au luat act de includerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București din data de 26 februarie 2021 a proiectelor de Hotărâre privind suspendarea Hotărârilor Consiliului General al Municipiului București prin care se aprobaseră anterior Planurile Urbanistice Zonale aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6 și atrage atenția asupra nerespectării termenului legal de transparență decizională.
„Incertitudinea și lipsa de transparență în procesul decizional trebuie înlocuite cu predictibilitate și colaborare cu mediul de afaceri”, a declarat Antoanela Comșa, Președinte al Consiliului Director AREI, adăugând: ”Pe lângă provocările crizei sanitare cu care s-a confruntat tot mediul de afaceri, activitatea investițională din București este acum puternic îngreunată de schimbările de viziune și strategie urbanistică ce derivă din intenția de suspendare a PUZ-urilor, aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6, care se face fără respectarea termenului de transparență decizională conform Legii 52/2003. Considerăm necesar ca aceasta revizuire a regimului urbanistic al Municipiului București să aibă și o componentă de consultare publică, similară celei prevăzute de lege pentru aprobarea planurilor urbanistice zonale.”
Lipsa de comunicare cât și de explicare detaliată, la nivel instituțional, a efectelor economice și juridice ale inițiativei propuse de suspendare a PUZ-urilor coordonatoare de sector transmite din păcate un mesaj negativ atât companiilor prezente la acest moment în România, dar mai ales celor care prospectează țara noastră pentru investiții viitoare în această industrie.
Efectele deciziei
Neimplicarea partenerilor de dialog ce vor fi direct afectați si vor avea de gestionat efectele acestor decizii, alături de specialiștii și experții de urbanism, în procesul de conturare a unei strategii urbanistice pentru București contravine prevederilor legislației în vigoare privind transparența decizională și consultarea publică, dar și principiilor Cartei de la Leipzig.
Efectele acestor decizii se vor resimți atât la nivelul municipiului București, prin blocarea tuturor proiectelor ale căror coeficienți nu se încadrează în regimul urbanistic, aplicabil anterior PUZ-urilor coordonatoare de sector, cât și la nivelul național prin generarea unei stări de confuzie și impredictibilitate (pe durata următorilor doi ani) vizavi de acțiunile unei importante autorități publice locale de revenire asupra reglementarilor urbanistice aprobate anterior de aceeași autoritate.
Astfel, atunci când traducem in cifre efectele unei potențiale decizii de suspendare a PUZ-urilor aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5, 6 acestea sunt notabile: proiectele ce vor fi afectate de această decizie sunt în valoare de peste 3 miliarde de euro pentru următorii 2 ani, acestea urmând a avea întârzieri și blocaje semnificative, sau pot fi chiar anulate, investitorii alegând alte destinații pentru investițiile lor.
Ce uită investorii imobiliari
Ceea ce par să fi uitat asociațiile de dezvoltatori, ale căror profituri sunt afectate de întârzierile apărute, e că toate PUZ-urile de sector sunt mutilate de încălcări uneori flagrante ale regulilor de urbanism, mai ales că Planul Urbanistic General (PUG) a căzut demult în desuetitudine, fiind expirat și prelungit de peste 10 ani, iar în București se construiește după reguli vechi de mai mult de un deceniu.
„Ce se va întâmpla în urma suspendării PUZ-urilor de sector? Pentru că s-a spus în spațiul public că urmează o apocalipsă. Nu. Bucureștiul are o documentație de urbanism care este PUG. După suspendarea PUZ-urilor de sector, revenim la PUG, asta este tot”, a declarat primarul general Nicușor Dan într-o conferință de presă.
Dincolo de asta, e adevărat că o parte dintredezvoltatori, în special cei mai și cu brand, țin cont, mai ales acum, în pandemie, de regulile spațiilor verzi, ale locurilor de joacă și încearcă să aducă plus valoare proiectelor lor, dar cei mai mulți se uită doar la costuri și mai ales la profituri