Investitorii pe piața aurului așteaptă efectele în economia globală, ale noului mandat al președintelui Donald Tramp

Publicat: 15 dec. 2024, 12:31, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Investitorii pe piața aurului așteaptă efectele în economia globală, ale noului mandat al președintelui Donald Tramp

Analiștii arată că aurul este pregătit pentru cea mai bună performanță anuală din ultimii zece ani, după creșterea pe achiziții și investiții cu 28%, calculat până în noiembrie 2024.

În spatele acestor evoluții stau faptul că băncile centrale au cumpărat masiv, iar cumpărările făcute de investitori au reprezentat mult mai mult de cât o simplă compensare a lipsei cererii, având un efect de decelerare notabilă a lipsei cererii din partea consumatorilor tradiționari.

,,În timp ce privim cu nerăbdare la evoluțiile pe piața aurului, toți ochii sunt concentrați asupra a ceea ce poate însemna al doilea mandat al lui Trump pentru economia globală. Investitorii care caută senzații tari pot beneficia de un val timpuriu de fluxuri de risc, dar potențialele războaie comerciale și forțele inflaționiste se pot reverbera într-o creștere economică de risc, preconizată”, arată analiștii Consiliului Mondial al Aurului (WGC).

Consensul pieței cu privire la variabilele macro-cheie, cum ar fi PIB-ul, randamentele și inflația – dacă sunt luate la valoarea nominală – sugerează o creștere pozitivă, dar mult mai modestă pentru aur în 2025.

Avantajul ar putea veni din cererea în continuare mai puternice, decât este de așteptat, de la băncile centrale sau dintr-o deteriorare rapidă a condițiilor financiare, care conduc la fluxuri de calitate pe activele în aur.

În schimb, o inversare a politicii monetare, care să conducă la rate mai mari ale dobânzilor, ar aduce probabil provocări. În plus, contribuția Chinei la piața aurului va fi esențială: consumatorii au fost pe margine, în timp ce investitorii au oferit sprijin. Dar această dinamică depinde de efectele directe (și indirecte) ale comerțului, stimulentelor și percepța riscului.

America Latină devine un pol de atenție al investitorilor pe active în aur, în urma programelor băncilor centrale, care urmăresc consolidarea poziției în piață.

Banca Centrală a Ecuadorului (CBE) și-a consolidat programul de achiziție de aur în ultimii trei ani.

Programul a făcut progrese semnificative în direcția formalizării și a accesului la finanțare – cu condiții bune – pentru minerii la scară mică și artizanali. Această inițiativă importantă își propune să promoveze practicile miniere durabile, să stimuleze dezvoltarea economică, să sporească incluziunea financiară în comunitățile miniere și să extindă rezervele internaționale ale țării.

Programul de achiziție de aur al CBE se bazează pe un cadru legal puternic. Legislația relevantă include Legea Minelor (2013) și aprobarea și reformele Codului Monetar și Financiar (2014 și 2021), precum și reglementările adoptate de Consiliul Monetar.

Aceste prevederi legale conferă CBE autoritatea de a achiziționa aur nemonetar de la mineri la scară mică și artizanal, fie direct, fie prin intermediul entităților autorizate.1 Reformele recente au consolidat mandatul Băncii Centrale și autonomia operațională, consolidând rolul său strategic în sectorul la scară mică a Ecuadorului. și sectorul minier artizanal (ASGM).

La baza programului de achiziții se află un cadru structurat de guvernanță în care șase divizii relevante din CBE joacă roluri cheie:

Consiliul Monetar aprobă reglementări și se asigură că programul de achiziție de aur la Bancă este implementat corespunzător.

Directorul General elaborează propuneri de reglementare pentru Consiliul Monetar și garantează implementarea corectă a acestora.

Managerul de investiții și servicii financiare pregătește contribuții tehnice pentru propunerile de reglementare și supraveghează implementarea programului.

Directorul adjunct pentru comercializarea aurului operează programul zilnic și pune în aplicare reglementările aprobate de Consiliul Monetar.

Managerul adjunct al riscului operațional autorizează minerii la scară mică și căutătorii artizanali, ca furnizori de aur nemonetari pentru CBE, în conformitate cu un proces de selecție riguros. De asemenea, calculează rata de actualizare pentru achizițiile interne de aur de la furnizori autorizați.

Directorul adjunct al conformității conduce procesul de due diligence pentru minerii la scară mică și artizanali în etapa de autorizare. De asemenea, întreprinde investigații frecvente asupra furnizorilor autorizați ai CBE pentru a împărtăși informații relevante cu alte instituții publice.

Banca Centrală a Ecuadorului are birouri de achiziție de aur situate strategic în capitală, Quito și Machala și cu un alt birou în Zamora – care urmează să fie deschisă în Q2’25.

Aceste birouri funcționează ca hub-uri care facilitează accesibilitatea și comercializarea aurului, în țară și la nivel global, îmbunătățesc fluxurile de lucru operaționale, reduc costurile pentru mineri și promovează formalizarea în comunitățile miniere locale.