Investitorul la bursă este un „animal fricos”. Cum simte pericolul, fuge
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este în cădere liberă, cu indicele BET în minus cu 0,88 la sută, la jumătatea zilei, după ce în deschiderea de vineri dimineață se depreciase cu 3 la sută.
Anecdotica occidentală a lumii jucătorilor pe bursă spune că investitorul este un „animal fricos”, care fuge imediat cum simte pericolul. Asta s-a întâmplat și la BVB, pe parcursul întregii săptămâni, culminând cu ziua de 29 noiembrie, când bursa, efectiv, s-a prăbușit.
Piața a pierdut 5 miliarde de lei, care s-au „evaporat” în câteva minute, după deschiderea pieței, pe fondul incertitudinilor politice.
Acțiunile Banca Transilvania şi OMV Petrom au scăzut cu 0,2 la sută și, respectiv, 0,5 la sută.
Aproape toate companiile din structura BET sunt pe minus, de la One United Properties (-1,9 la sută) şi MedLife (-2,1 la sută) la Banca Transilvania (-3,9 la sută), Transgaz (-4,4 la sută) şi Aquila (-5,4 la sută).
Capitalizarea totală a societăţilor româneşti listate la BVB a coborât cu aproximativ 5 miliarde de lei.
Traderii sunt confuzi, și nu mai pot înțelege ce se întâmplă pe scena politică. Incertitudinile, deciziile puțin explicate despre alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, anunțurile făcute de instituții fundamentale ale statului, îi determină să-și reducă expunerea în piață, și toți vor să vândă. Piața oferă acum condiții ideale pentru investitorii de risc, care se încumetă să cumpere.
Bursa s-a confruntat cu o volatilitate crescută toată săptămâna aceasta, venită ca urmare a rezultatului primului tur al alegerilor prezidenţiale, câştigat de independentul Călin Georgescu cu 23%.
De asemenea, investitorii se uită și spre anunțul CSAT, care tulbură și mai mult apele. „Prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat la alegerile prezidenţiale (Călin Georgescu) a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferenţial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia”, a anunțat Consiliului Suprem de Apărare al Ţării.
La jumătatea zilei, rulajul era de 60.275.735,91 lei (12.111.100,47 euro), la un volum de 23.950.673 de cereri și oferte.
Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în scădere cu 0,92 la sută.
Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, era, de asemenea, pe minus, cu 0,92 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era în scădere cu 1,02 la sută.
Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era în creștere cu 1,04 la sută.
Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era în minus cu 0,76 la sută, iar indice BET-EF era, de asemenea, pe minus cu 0,79 la sută.