Ioan-Aurel Pop, reales președinte al Academiei Române: O răspundere excepțională
Academicianul Ioan-Aurel Pop, reales marţi într-un nou mandat de preşedinte al Academiei Române, afirmă că încrederea acordată de membrii Adunării Generale reprezintă o mare răspundere şi dă asigurări că proiectele strategice ale instituţiei vor merge înainte.
„Realegerea a fost dificilă pentru mine, în primul rând ca decizie de a candida, pentru că e o foarte mare răspundere. Preşedinţia Academiei Române e o răspundere excepţională. În ochii poporului român, Armata, Biserica şi Academia sunt instituţii iubite, de la care se aşteaptă foarte mult şi asta înseamnă că preşedintele Academiei are o răspundere extraordinară în faţa Adunării Generale, adică în faţa colegilor academicieni, dar şi în faţa societăţii. Pentru că la noi, la români, Academia este o instituţie care e ‘suflet din sufletul neamului’, cum ar zice George Coşbuc, adică prezentă în viaţa socială, o instituţie care oferă soluţii pentru rezolvarea unor probleme din societate, în primul rând legate de învăţământ, de sănătate, de cultură, de promovarea valorilor, de nivelul de educaţie ş.a.m.d. Aşadar, este o onoare deosebită pe care mi-au confirmat-o colegii mei, dar e şi o mare răspundere pe umerii mei şi sper, nădăjduiesc să pot face faţă şi să răspund încrederii cu care m-au înconjurat”, a declarat, pentru AGERPRES, Ioan-Aurel Pop.
El a precizat că în noul mandat va continua proiectele strategice al prestigiosului for de consacrare, dar şi sprijinirea tinerilor.
„Sunt proiecte strategice ale Academiei Române – care merg înainte – privind cercetarea ştiinţifică, consacrarea celor mai importante valori, acordarea titlurilor de doctor şi doctor abilitat celor mai buni dintre candidaţi. Merg înainte strategic liniile directoare ale Academiei. Avem şi noutăţi, de exemplu sprijinirea tinerilor. Academia Română are legături cu elevii. Secretarul general, academicianul Dumitrache a promovat ideea premierii tinerilor, ideea încurajării lor. Tinerii elevi vin spre Academia Română, iar unii dintre ei, cei mai buni, primesc burse din partea Academiei, sunt încurajaţi să devină studenţi eminenţi, studiind pe cât se poate în România şi să îngroaşe apoi numărul cercetătorilor institutelor Academiei”, a spus Pop.
Preşedintele Academiei şi-a exprimat dorinţa ca în acest an să înceapă construirea unei noi aule a instituţiei.
„Vrem să începem măcar în acest an construcţia unei noi aule a Academiei Române, să consolidăm clădirea veche în care ne aflăm acum, pe Calea Victoriei şi care să devină o clădire simbol, un fel de templu al Academiei, un muzeu în care să fie depuse obiectele de preţ pe care le are şi pe care nu le poate expune în acest moment în spaţii adecvate. Prin urmare, o nouă aulă a Academiei Române, în curtea Academiei Române, va fi cumva o încununare a unor eforturi pe care le depunem şi atunci ne vom mişca între tradiţie şi inovaţie. Vom avea spaţii foarte bune, adecvate secolului al XXI-lea şi erei digitalizării, alături de spaţiile noastre tradiţionale, care arată zestrea Academiei Române, moştenirea sa istorică”, a punctat academicianul.
Potrivit lui Ioan-Aurel Pop, o parte din actuala echipă de conducere a Academiei ar putea să îi fie alături şi după alegerile vicepreşedinţilor şi secretarului general programate pe data de 4 mai.
„Nu toţi membrii echipei au dreptul să mai candideze. Şi atunci vor fi şi înnoiri, vor fi, probabil, şi continuităţi. Vom vedea”, a mai spus Ioan-Aurel Pop.
Academicianul Ioan-Aurel Pop a fost ales marţi într-un nou mandat de preşedinte al Academiei Române, cu durata de patru ani.
Alegerile au avut loc prin vot secret, în cadrul Adunării Generale întrunite în Aula Academiei Române, începând cu ora 10,00.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Adunarea Generală a Academiei Române, alcătuită din membri titulari, membri corespondenţi şi membri de onoare, şi-a exprimat opţiunea cu o majoritate de 142 de voturi din 157.
Membru corespondent al Academiei Române din anul 2001 în cadrul Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie şi membru titular din anul 2010, profesorul Ioan-Aurel Pop a deţinut primul mandat de preşedinte al celui mai înalt for de consacrare ştiinţifică şi culturală al ţării în perioada 2018 – 2022, în urma alegerilor desfăşurate pe data de 5 aprilie 2018.