Ioan Stanomir: Decizia judecătorului de la Ploiești nu are niciun fel de justificare
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Ioan-Stanomir-2-INQUAM_Photos_Bogdan_Buda.webp)
Politologul și doctorul în drept Ioan Stanomir a declarat pentru PUTEREA că decizia judecătorului Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești, care a anulat hotărârea Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale de anul trecut, este lipsită de fundament juridic și riscă să submineze ordinea constituțională.
„Este un exercițiu de imagine, este o greșeală, este ceva riscant”, a declarat Stanomir, referindu-se la decizia instanței ploieștene de a suspenda Hotărârea CCR nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care fuseseră anulate alegerile prezidențiale.
Judecătorul Alexandru Vasile a admis acțiunea unui cetățean, Gheorghiţa Popescu, și a decis suspendarea executării deciziei CCR, precum și anularea acesteia. Deși soluția nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs, ea ridică probleme majore de constituționalitate și competență.
„Nu are temei juridic. Nu are nicio validitate. Este deja un consens între comentatori că este o decizie care nu are niciun fel de justificare, nu poate fi pusă în executare și nu poate avea niciun fel de impact”, a afirmat Stanomir.
Profesorul a avertizat că asemenea decizii pot inflama spiritele într-un context politic deja tensionat, la doar câteva luni de la scrutinul electoral anulat de CCR și cu alegeri prezidențiale care vor avea loc în scurt timp.
„Se inflamează spiritele, se creează o tensiune în societate”, a spus el.
Potrivit dreptului constituțional, deciziile Curții Constituționale sunt definitive și general obligatorii, iar instanțele judecătorești nu pot anula sau suspenda efectele acestora. Orice tentativă în acest sens contravine principiului separației puterilor în stat.
Stanomir a subliniat că eventualele sancțiuni legate de acest caz țin de competența Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin Inspecția Judiciară, care poate analiza conduita magistraților implicați în astfel de demersuri controversate.
Soluția Curții de Apel Ploiești:
”Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploieşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 24.04.2025”