Iohannis a desecretizat și publicat documentele din CSAT despre campania lui Călin Georgescu. Donaţii pe Tiktok de peste 1 milion de euro
Președintele Klaus Iohannis a aprobat declasificarea unor informații sensibile, la cererea instituțiilor emitente, în conformitate cu prevederile legale, conform unui comunicat emis miercuri de Administrația Prezidențială. Documentele declasificate, furnizate de Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Informații Externe (SIE) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI), au scos la iveală detalii despre un caz care ridică semne de întrebare privind influența online în campania electorală.
Bogdan Peșchir și Contul „bogpr”: Finanțări Substanțiale pe TikTok pentru Călin Georgescu
Unul dintre numele menționate în documentele declasificate este cel al cetățeanului român Bogdan Peșchir, utilizator al contului TikTok „bogpr”. Potrivit informațiilor făcute publice, acesta a realizat donații pe platforma TikTok în valoare de peste 1 milion de euro, contribuind astfel la promovarea candidatului prezidențial Călin Georgescu.
Declasificarea informațiilor a adus în atenția publicului o serie de plăți substanțiale efectuate de „bogpr” între 24 octombrie și 24 noiembrie 2024. Sumele, care au totalizat 381.000 de dolari, au fost direcționate către utilizatori de TikTok care s-au implicat activ în promovarea lui Călin Georgescu. Reprezentanții platformei TikTok, în dialog cu autoritățile române la data de 28 noiembrie 2024, au confirmat atât identitatea utilizatorului, cât și destinația acestor plăți.
Conform informațiilor furnizate de TikTok, donațiile realizate de „bogpr” au continuat chiar și după încheierea oficială a campaniei electorale, o acțiune care încalcă atât politicile interne ale platformei, cât și legislația electorală din România.
”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Ministerul Afacerilor Interne în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, din data de 28 noiembrie 2024”, se arată în comunicat.
”Totodată, precizăm că Hotărârea adoptată de membrii CSAT în şedinţa din data de 28 noiembrie 2024 a fost transmisă, la finalul şedinţei, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Autorităţii Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Justiţiei şi Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii pentru a întreprinde de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în şedinţa CSAT”, mai precizează Administraţia Prezidenţială.
DOCUMENTELE INTEGRALE
Document CSAT Ministerul Afacerilor Interne
Document CSAT Serviciul de Informații Externe
Document CSAT Serviciul Român de Informații I