Iohannis: „Am invitat Estonia la Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti”
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că a invitat Estonia să participe la Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti.
„România şi Estonia împărtăşesc viziuni şi interese comune la nivelul Uniunii Europene, ceea ce facilitează cooperarea strânsă dintre noi în raport cu agenda europeană curentă şi cu priorităţile Uniunii în perspectivă. După întâlnirea de astăzi, am convingerea că vom continua să susţinem împreună importanţa unei abordări unitare la nivelul Uniunii Europene, în deplină coerenţă cu principiile solidarităţii, coeziunii, valorilor fundamentale, inclusiv în dezbaterile demarate de puţin timp în cadrul Conferinţei privind viitorul Uniunii.
Am discutat şi despre importanţa coordonării la nivelul Uniunii Europene în promovarea consolidării rezilienţei atât în plan intern, cât şi în plan global. Am subliniat faptul că, mai ales în lumina învăţămintelor rezultate din experienţa crizei recente, este esenţial să acţionăm pentru a consolida capacitatea Uniunii de a răspunde eficient la orice noi potenţiale provocări. Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti va fi foarte util în acest sens şi am invitat Estonia să participe la acesta”, a spus şeful statului în declaraţia comună cu omologul eston, Kersti Kaljulaid.
El a arătat că discuţiile au vizat posibilităţile de întărire a cooperării româno-estone în domeniul digital, al securităţii cibernetice şi al inteligenţei artificiale, dată fiind experienţa în acest domeniu a Estoniei, precum şi a României, care găzduieşte noul centru cyber al Uniunii Europene.
Şeful statului a precizat că discuţiile au vizat şi rezultatele recentului summit al NATO din 14 iunie.
„Am salutat astfel decizia de elaborare a unui nou concept strategic aliat, precum şi deciziile luate la summit privind consolidarea posturii politice şi militare a NATO, inclusiv pe Flancul Estic. În acest context, am reafirmat şi susţinerea puternică a ţărilor noastre pentru consolidarea relaţiei transatlantice”, a mai spus Iohannis.
Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat şi cooperarea în plan regional în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări.
„Iniţiativa celor Trei Mări poate contribui în perioada post-pandemie la redresarea economică prin dezvoltarea conectivităţii între statele din regiune. De altfel, un obiectiv principal al României rămâne implementarea proiectelor strategice de interconectare Rail-2-Sea şi Via Carpatia. Ne-am exprimat, totodată, susţinerea pentru succesul summitului de la Sofia, de luna viitoare”, a afirmat preşedintele Iohannis.
Cei doi preşedinţi au abordat şi evoluţiile din Vecinătatea Estică.
„Am discutat situaţia din Republica Moldova şi am arătat susţinerea României şi a Estoniei pentru reluarea agendei ambiţioase de reforme democratice pro-europene a acestui stat. De asemenea, am discutat despre situaţia îngrijorătoare de securitate din jurul Ucrainei, precum şi despre provocările tot mai serioase legate de Belarus. Toate aceste teme sunt relevante şi din perspectiva viitorului Consiliu European din 25 iunie, când vom reveni cu o discuţie mai strategică asupra relaţiei UE cu Rusia.
Am convenit să ne coordonăm pentru o cât mai bună pregătire a viitorului summit al Parteneriatului Estic, care trebuie să vizeze rezultate cât mai ambiţioase atât în ceea ce priveşte viziunea de ansamblu, cât şi obiectivele concrete urmărite în comun cu partenerii estici”, a declarat Iohannis, care a apreciat susţinerea constantă a Estoniei pentru deschiderea negocierilor de aderare a României la OCDE.
Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, miercuri şi joi, o vizită de stat în Estonia.