Iohannis anunţă că România va continua să sprijine integrarea europeană a Republicii Muntenegru

Publicat: 23 oct. 2024, 19:16, de Vera Popa, în POLITICĂ , ? cititori
Iohannis anunţă că România va continua să sprijine integrarea europeană a Republicii Muntenegru

România va continua să sprijine integrarea europeană a Republicii Muntenegru, a anunţat miercuri preşedintele Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Jakov Milatovic, la Palatul Albastru din Cetinje.

„Astăzi am avut ample discuţii privind parcursul european al Muntenegrului şi sprijinul pe care România îl acordă. Împreună cu domnul Preşedinte, am abordat şi subiecte privind consolidarea relaţiei dintre statele noastre, în plan bilateral şi multilateral, precum şi situaţia securitate din regiune. România susţine şi va continua să susţină ferm procesul de extindere a Uniunii Europene cu partenerii din Balcanii de Vest şi statele candidate din vecinătatea estică. Suntem convinşi că această politică este cea mai bună investiţie în stabilitate, în prosperitate şi în consolidarea democratică a Europei. Muntenegru a făcut paşi importanţi în procesul de negociere şi vă felicit pentru determinarea dumneavoastră. (…) Vă asigur că sprijinul României va continua, la fel şi disponibilitatea noastră de a oferi expertiză relevantă Muntenegrului, acolo unde este nevoie. În plan bilateral, am reconfirmat voinţa comună de a contribui la impulsionarea cooperării economice şi sectoriale, care să oglindească mai bine potenţialul relaţiilor noastre politice”, a declarat Iohannis.

Cei doi preşedinţi au convenit să sprijinie o prezenţă mai puternică a companiilor româneşti în Muntenegru, mai multe contacte la nivelul mediului de afaceri, în special la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii, susţinute în acelaşi timp de un dialog eficient şi periodic între autorităţi.

„Am subliniat interesul pentru dezvoltarea cooperării în multiple domenii, care să aducă beneficii tangibile pentru cetăţeni, precum apărare, afaceri interne, turism, energie, agricultură şi altele. Pentru viitorul societăţilor noastre şi al tinerilor, sprijinim oportunităţile de dezvoltare a relaţiilor educaţionale şi culturale, prin intensificarea contactelor interumane”, a explicat Iohannis.

O altă temă de discuţii s-a referit la situaţia regională din Balcanii de Vest, inclusiv din perspectiva consecinţelor negative pe care războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei le generează.

„Pentru România, Balcanii de Vest reprezintă o regiune de importanţă strategică. Urmărim cu prioritate promovarea securităţii în regiune, creşterea şi integrarea economică, inclusiv prin utilizarea oportunităţilor oferite de platformele de cooperare regională şi cele conţinute în Facilitatea UE pentru Reforme şi Creştere în Balcanii de Vest. (…) Ca aliaţi, este foarte important să construim un spaţiu comun al rezilienţei împotriva dezinformării şi a campaniilor ostile de propagandă ale Federaţiei Ruse. Regiunea noastră are nevoie de state puternice, cu democraţii consolidate.”, a arătat Klaus Iohannis.

Preşedintele Muntenegrului a mulţumit autorităţilor de la Bucureşti pentru spriijinul acordat în privinţa integrării europene a ţării sale.

„Apreciem foarte mult sprijinul României continuu pentru integrarea noastră europeană şi susţinerea pentru politica de extindere a Uniunii Europene. Sprijinul dumneavoastră, domnule preşedinte, ne oferă un impuls suplimentar pe calea noastră de aderare cu scopul de a deveni al 28-lea membru până în 2028. Vreau să-i mulţumesc ministrului de externe al României, care reprezintă aici Guvernul României pentru contribuţia sa în această privinţă. Datorită parteneriatelor cu ţările partenere, cum este România, Muntenegru a reuşit să facă nişte progrese evidente către o Europă unită, sigură şi prosperă. Sper ca preşedintele Iohannis să nu se supere dacă menţionez ce mi-a spus în timpul şederii mele în România: a nu continua procesul de extindere ar fi o mare greşeală strategică a Uniunii Europene. Sunt pe deplin de acord cu această evaluare şi, cred că dacă cineva înţelege cu adevărat complexitatea geopolitică şi potenţialele ameninţări, sunt prietenii noştri din România. În ciuda poziţiei geopolitice exigente şi sensibile, România a profitat la maxim de oportunităţile oferite şi s-a folosit de potenţialul enorm al oamenilor săi pentru a construi un stat puternic în Uniunea Europeană.”, a declarat Jakov Milatovic.