Iohannis cheamă liderii coaliției la consultări: cine îi va cere demisia

Publicat: 08 feb. 2025, 16:18, de Vera Popa, în POLITICĂ , ? cititori
Iohannis cheamă liderii coaliției la consultări: cine îi va cere demisia
Administrația Prezidențială
Președintele Klaus Iohannis îi convoacă, la începutul săptămânii, pe liderii coaliției de guvernare, la Palatul Cotroceni. Potrivit unor surse, Klaus Iohannis dorește să se consulte cu liderii partidelor din coaliție, motivul fiind deocamdată necunoscut.
Tot luni, Birourile permanente reunite ale Parlamentului reiau discuțiile privind solicitarea AUR, POT și SOS privind suspendarea președintelui. Documentul a fost respins săptămâna trecută, fiindcă lipseau două semnături de la SOS, deși doi parlamentari ai USR au semnat în timpul ședinței. Acum, solicitarea întrunește numărul necesar de semnături, deci reintră pe agenda Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului.

UDMR vrea demisia lui Iohannis

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, crede că Iohannis ar fi trebuit să-și dea deja demisia, aceasta fiind o variantă corectă. El a anunțat că susține în continuare plecarea lui Klaus Iohannis de la Cotroceni.
Am spus ori de câte ori am fost întrebat, am spus că da, ar fi fost corect, ar fi fost ideal, ar fi fost bine să se retragă după ce preşedintele Senatului a fost ales. Eu cu Klaus Iohannis nu m-am întâlnit în acest an. Ultima dată la consultări ne-am întâlnit, atunci încă nu era ales Ilie Bolojan în funcţia de preşedinte al Senatului. Dar şi în acea perioadă eu public de fiecare dată am spus că asta ar fi varianta bună, corectă şi în continuare susţin acest lucru. Dar faţă în faţă noi nu ne-am văzut, nu ne-am întâlnit, nu aveam cum să spun, fiindcă nu am avut ocazia. Dar dacă ne-am întâlni să discutăm, asta aş spune în continuare, fără nicio supărare”, a declarat Kelemen Hunor la Prima tv.

”Oamenii înțeleg greu de ce au fost anulate alegerile”

Kelemen Hunor mai spune că oamenii înțeleg greu acum de ce au fost anulate alegerile prezidențiale, fiindcă au existat puține explicații.
”Din punct de vedere politic, asta ar fi varianta bună, corectă în acest moment, ne-ar ajuta pe toţi (demisia – n.r.) Permanent va fi această tensiune până la alegeri. Oamenii, pe de o parte, înţeleg greu de ce au fost anulate alegerile, fiindcă au fost puţine explicaţii, mai văd fel de fel de reportaje, investigaţii jurnalistice, dar ei spun: ‘A rămas după alegeri acolo, nu era obligatoriu’, fiindcă Constituţia spune foarte clar: dacă funcţia se vacantează, vine preşedintele Senatului. Sigur, se spune că la 90 de zile după vacantare trebuie să se organizeze alegerile. Exact acolo suntem astăzi, mâine, poimâine, suntem în perioada de 90 de zile„, a declarat liderul UDMR.
El a amintit faptul că președintele Senatului ar fi putut prelua interimar mandatul de la Cotroceni, caz în care nu ar fi fost creată instabilitate.
”Că a zis Curtea Constituţională pe acel alineat 2 din Constituţie, din articolul respectiv, că în momentul în care depune jurământul noul preşedinte, atunci îşi termină mandatul. Da, dar asta nu înseamnă că tu trebuie să stai până atunci. Curtea Constituţională a dat o decizie cu acest alineat. Dar asta nu înseamnă că nu există şi altă soluţie, o soluţie politică corectă, constituţională, nu ai fi creat nicio instabilitate, nu ai fi creat nicio problemă pentru România, pentru instituţiile statului, fiindcă preşedintele Senatului, ocupând interimar această funcţie, poate să conducă statul român 90 de zile, exact aşa cum conduce preşedintele României, cu două, trei chestiuni mai puţine. Nu intră în război, nu declară război, nu declară stare de necesitate, nu dizolvă Parlamentul, chestii simple„, a explicat preşedintele UDMR.