Iohannis: Diplomația română trebuie să se schimbe din cauza crizei provocate de pandemie
Președintele Klaus Iohannis spune că diplomația va fi nevoită să se schimbe ca urmare a crizei provocate de pandemie. Schimbarea presupune „un plus de atenție spre anticipare, de inventivitate și de flexibilitate”.
Mesajul a fost trimis către Reuniunea Anuală a Diplomației Române, desfășurată exclusiv online. „entru prima dată în istorie, această reuniune este organizată exclusiv în format digital, la distanţă, din cauza contextului cu totul aparte în care ne aflăm, generat de criza pandemică. Această criză a produs multiple consecinţe în plan intern şi internaţional, care trebuie analizate cu atenţie. Este, prin urmare, salutar faptul că ediţia din acest an a Reuniunii Diplomaţiei Române este dedicată analizei impactului pandemiei asupra relaţiilor internaţionale şi modalităţilor în care diplomaţia română va răspunde acestui nou context”, a transmis Klaus Iohannis.
Președintele subliniază condițiile deosebite din acest an, în care diplomația română a reușit să promoveze interesele naționale în conformitate cu prioritățile politicii externe. Principalele direcții au fost creșterea rolului României în cadrul Uniunii Europene și al NATO, ca și consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA.
Restricții impuse de pandemie
De asemenea, președintele a apreciat că Ministerul Afacerilor Externe a depus eforturi constante pentru asigurarea liberei circulații a cetățenilor români în interiorul Uniunii Europene, ca și pentru repatrierea lor din zone îndepărtate ale lumii, în contextul restricțiilor impuse de pandemie.
”Aştept revederea cu şefii de misiuni în format tradiţional, atunci când actualele condiţii o vor permite, şi doresc succes în desfăşurarea actualei Reuniuni a Diplomaţiei Române, precum şi dezbateri cât mai fructuoase şi utile”, a încheiat preşedintele.
Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române a început astăzi, 7 septembrie 2020, discuţiile având ca temă „Impactul pandemiei asupra tendinţelor internaţionale şi răspunsurile diplomaţiei române”.
Invitaţii din acest an sunt ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, ministrul afacerilor externe al Regatului Haşemit al Iordaniei, Ayman Safadi, ministrul afacerilor externe al Republicii Coreea, Kang Kyung-wha, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, ministrul afacerilor externe al Regatului Spaniei, Arancha González Laya, şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.