Iohannis, fă-te că lucrezi! Cioroianu: „Toată clasa politică trebuie să arate că lucrează. Inclusiv președintele… la final de mandat”

Publicat: 11 dec. 2024, 15:22, de Rona David, în POLITICĂ , ? cititori
Iohannis, fă-te că lucrezi! Cioroianu: „Toată clasa politică trebuie să arate că lucrează. Inclusiv președintele... la final de mandat

Istoricul Adrian Cioroianu, fost șef al diplomației române, analist geo-politic, subliniază că toată clasa politică trebuie să arate românilor că muncește, cu adevărat. Parafrazându-l pe Ion Caramitru, cu celebra afirmație din zilele Revoluției din ’89: „Mircea fă-te că lucrezi!”, într-o intervenție la Digi24, Cioroianu transmite același mesaj președintelui țării, lui Klaus Iohannis.

„Cred că e un pariu bun inclusiv al președintelui Iohannis, această grăbire care vine oarecum in răspăr cu așteptările populației.

Populația s-a comportat cu foarte mare calm în ultima săptămână. Probabil, cei care se așteptau la mari manifestații de protest au fost dezamăgiți. Și în România, și în diaspora populația a fost calmă, dar în același timp, răbdarea populației e totuși la capăt. Așa încât graba aceasta din mediul politic e bine venită.

În sensul în care, dacă ar fi să-l citesc pe regretatul Ion Caramitru Guvernul, Parlamentul viitor, președintele…in fine, președintele actual, la final de mandat, trebuie să arate că lucrează.

„Asta e ceea ce doresc oamenii să vadă. Toată această criză trebuie să se finalizeze într-un scop. Și cred că în momentul de față fiecare dintre noi și-a dat seama că dincolo de convocarea Parlamentului rămâne această miză a desemnării unui candidat la președinție și a unui prim-ministru.

E limpede că discuțiile se poartă în jurul nu numai a unei persoane, fie la prezidențiale, fie la la conducerea guvernului. Ideal ar fi să fie un tandem, pentru că asta ar crea, le-ar maximiza șansele pentru viitorul apropiat”, spune Adrian Cioroianu.

Se discută foarte mult despre întinderea acestui calendar, pentru alegerile prezidențiale. Deși se prevede luna  martie ca fiind cea a alegerilor, s-ar putea să vedem ca acest lucru să se desfășoare undeva în mai-iunie.

A. Cioroianu: Pentru cei care vor alcătui viitorul Parlament, nu va fi o treabă ușoară. Asta ne va da o idee și despre viitorul experiment la guvernare

„Nu știm cine ce partide vor intra la guvernare, dar în în Parlament, această partidă pro-europeană, care va include sigur mai multe orientări, va avea de furca. E pentru prima dată când grupările mai mult sau mai puțin anti-europene și antioccidentale au trecut de 30%. Nu e chiar un joc de copii. Vom vedea în ce măsură, în Parlament, partidele prin natura lor antitetice, cum au fost PSD-ul și USR-ul, vor putea colabora în Parlament. Și asta ne va da o idee și despre viitorul experiment la guvernare”, subliniază Cioroianu.

Lucrurile serioase se vor discuta după 8 ianuarie 2025

„ Evident că pericolul extremist n-a trecut. În primul rând, că este doar o așteptare, cred și de o parte si de alta a populației. Așteptăm cu oarecare calm, datorita faptului că intrăm cu toții în atmosfera sărbătorilor.

Adică e mult mai apropiat Crăciunul decât eu știu, decât preocuparea referitoare la cine va conduce Senatul sau Camera Deputaților.

E bine să vedem oamenii politici, că se bat cap în cap că se întâlnesc, caută soluții. Dar în realitate, toată lumea își de seama că toate aceste lucruri serioase se vor discuta după 8 ianuarie încolo, după,  perioada de de vacanță, până la Sfântul Ion”, este opinia istoricului.

Contributors: Tom Gallagher: In societatea românească factorul politic e controlat de servicii și nu invers

Afirmația lui Tom Gallagher, profesor la universitatea Bradford din Marea Britanie care spune că eșecul din ultimele săptămâni în plan politic ar trebui să determine comandamentul NATO să se gândească cât de eficienta este România, explică faptul că instituțiile de securitate din țara noastră au mai multă influență decât aproape oricare alt stat al Uniunii Europene.

Adrian Cioroianu: Cred că e o problemă foarte serioasă, cea ridicată de Tom Gallager, foarte bun cunoscător al al societății românești și e un foarte bun critic de ani de zile…n-are legătură cu ultimele evoluții. Gallagher este unul dintre cei care spune de mult timp că în societatea românească factorul politic e controlat de servicii și nu invers. Adică nu există un control civil asupra serviciilor ci invers. Și asta e o problemă care, iată, se vede oarecum deranjant din afară. Noi aici ne facem că o vedem sau că n-o vedem. Este o constatare destul de deranjantă din perspectiva a ceea ce sugerează că ar fi o slăbiciune pentru NATO, indiferent ce facem noi acasă. Acest om ne judecă din perspectiva faptului că și noi suntem o rotiță din acest mecanism numit NATO:  suntem veriga unui lanț care trebuie să fie solid.

Tom Gallager: „Fiascoul care a fost expus în ultimele săptămâni ar trebui să determine comandamentul NATO de la Bruxelles să se gândească cât de eficientă este România”

Tom Gallagher este cunoscut pentru expertiza sa în politica din Europa de Est, în special din România. Printre numeroasele sale cărți de istorie se numără și ”Furtul unei națiuni – România de la comunism încoace”, considerată de mai mulți specialiști una dintre cele mai lucide reprezentări a evoluției societății noastre.

Istoricul Tom Gallagher, spune că instituțiile de securitate din România sunt „mai mari, mai bine finanțate” și au mai multă influență decât „în aproape oricare alt stat al Uniunii Europene”. Dar aportul lor la siguranța națională și a NATO ar trebui, în această perioadă, rediscutat.