Iohannis, la Bruxelles: România va continua să ofere Ucrainei asistență ”umanitară, militară”, inclusiv în tranzitul cerealelor
La reuniunea Consiliului European și Summitul Euro în format extins, președintele Klaus Iohannis a subliniat că Ucraina trebuie să rămână o prioritate pe agenda europeană și a confirmat că statul român va continua să ofere Ucrainei asistență ”umanitară, militară”, inclusiv în tranzitul cerealelor.
De asemenea, președintele Iohannis s-a pronunțat pentru extinderea Uniunii Europene.
Extinderea UE
”Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul puternic al țării noastre pentru avansarea politicii de extindere a Uniunii, date fiind valențele strategice ale acesteia, în baza principiului meritelor proprii care continuă să reprezinte unul dintre principiile directoare în acest proces. De asemenea, Președintele României a subliniat importanța avansării în paralel a procesului de extindere cu discuțiile privind reforma internă a UE”.
Situația din Ucraina
Președintele României a accentuat că Ucraina trebuie să rămână o prioritate pe agenda europeană.
”În cadrul reuniunii, liderii au avut o nouă discuție aprofundată cu privire la situația din Ucraina, în debutul întâlnirii având loc și o intervenție prin videoconferință a Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. În cadrul discuțiilor, liderii au reiterat importanța acțiunii coordonate la nivel UE în vederea continuării sprijinului pentru Ucraina pe toate dimensiunile, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung, fiind salutate decizia de acordare de sprijin militar prin intermediul Fondului de Asistență pentru Ucraina din cadrul Facilității Europene pentru Pace, precum și capacitatea consolidată a Misiunii de Asistență Militară a UE (EUMAM)”, se precizează în comunicatul Administrației Prezidențiale
Consolidarea industriei europene de apărare
”Președintele României a menționat că țara noastră va participa în mod activ și constructiv la eforturile Uniunii vizând susținerea Ucrainei, precum și în direcția consolidării industriei europene de apărare. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a accentuat faptul că demersurile de întărire a apărării europene trebuie întreprinse în deplină complementaritate şi coordonare cu NATO, care rămâne un partener fundamental în asigurarea securității europene. Președintele României a punctat că o industrie europeană de apărare puternică este o condiție prealabilă pentru obținerea unei pregătiri corespunzătoare pentru apărare și pentru a răspunde în mod adecvat provocărilor de securitate actuale. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a subliniat și importanța susținerii financiare corespunzătoare a investițiilor în acest domeniu strategic, pledând, împreună cu o serie de alți lideri europeni, pentru revizuirea politicii de împrumut a Băncii Europene de Investiții în vederea susținerii noilor obiective legate de apărare”, se precizează în același comunicat.