Iohannis: Mediul academic românesc este pregătit să primească peste 10.000 de studenţi din Ucraina
Mediul academic românesc este pregătit să primească peste 10.000 de studenţi din Ucraina, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, care a adăugat că elevii şi studenţii ucraineni care vin în România au posibilitatea de a se înscrie în sistemul de învăţământ din România.
„Domeniul educaţiei, în ansamblul său, are o contribuţie importantă la efortul naţional de găzduire a refugiaţilor, iar mediul academic este pregătit să primească peste 10.000 de studenţi din Ucraina. Sunt convins că studenţii ucraineni se vor integra rapid în comunităţile academice din România. Vor avea astfel oportunitatea să-şi continue şi să-şi desăvârşească pregătirea universitară pentru a fi de folos poporului lor”, a spus şeful statului, la inaugurarea construcţiei Casei Francofoniei la Politehnica Bucureşti.
El a vorbit și despre războiul din Ucraina sau despre valorile francofone, care sunt „sub asediu”.
„De aproape trei decenii România şi mişcarea francofonă universitară din ţara noastră îşi probează concret angajamentul pentru valorile păcii, ale dialogului paşnic dintre culturi şi ale respectului drepturilor fundamentale ale omului. Din păcate, valorile noastre sunt în aceste zile sub asediu. Ţara noastră este fundamental, energic şi deplin implicată în apărarea lor. Ucraina, stat observator al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, este victima unei agresiuni militare larg condamnate de comunitatea internaţională. Alături de partenerii şi aliaţii noştri ne aflăm în prima linie a solidarităţii faţă de poporul ucrainean. Luăm foarte în serios atât la nivelul autorităţilor, cât şi la nivelul sectorului asociativ şi de voluntariat rolul nostru în a uşura situaţia celor nedrept loviţi de acest război cumplit. Oferim adăpost celor care fug din calea războiului şi protecţie tuturor celor care o solicită. Am înfiinţat şi operaţionalizat centrul de gestionare şi distribuire a sprijinului umanitar internaţional destinat populaţiei ucrainene, greu afectate de agresiunea Rusiei”, a spus şeful statului.
La eveniment au participat ambasadori ai ţărilor francofone, reprezentaţi ai organizaţiilor francofone din ţară, reprezentanţi ai mediului academic, precum şi înalţi demnitari care sprijină iniţiativa Casei Francofoniei în România. Cu această ocazie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat documentul fondator al Casei Francofoniei în România care a fost introdus în structura fundaţiei construcţiei.Iohannis: