Ion Iliescu, la 94 de ani, vorbește despre populism și face haz de memele cu el
Fostul președinte Ion Iliescu spune că cel mai mare risc pentru România, la acest moment, este populismul, care a generat marea pandemie a societății, în condițiile în care publicul nu a făcut anticorpi.
Președintele Ion Iliescu, care a împlinit, duminică, 94 de ani, a apărut în podcastul fostului său consilier, Ionuț Vulpescu, fost ministru PSD al Culturii și actual deputat, acesta fiind, de altfel, și primul său interviu acordat după mulți ani. Ultima sa apariție publică a fost în martie 2017, când fostul șef de stat s-a prezentat la Parchetul General
Ion Iliescu spune în interviu că populismul a luat amploare în ultimii ani din cauza „absenței voinței politice de a construi ceva”. Partidele politice au intrat și ele în competiția pentru populism, iar electoratul s-a uitat mai mult către cine e dispus să dea mai mult și nu către cine e capabil să facă mai mult, afirmă fostul președinte.
„Populismul a devenit viral în România contemporană. El a generat marea pandemie morală a societății noastre, față de care publicul nu a făcut anticorpi. Golănia a fost interpretată drept cinism, circul drept spirit ludic, demagogia ca mesianism providențial. Din aceste pricini, chiar partidele politice au intrat în competiția pentru populism, iar electoratul a început să privească la cine e dispus să dea mai mult, nu cine e capabil să facă mai mult. Unii au încurcat lucrurile și au pus semnul egal între populism ca set de măsuri guvernamentale pentru sprijinirea unor categorii sociale vulnerabile, ceea ce în mod tradițional face parte din discursul și acțiunile stângii, și populism ca arta sforarilor politici, care seduc electoratul și se duc la final de mandat, fără a face nimic din ceea ce au promis. În timp, asta e îngrețoșat electoratul și, prin urmare, a apărut în cote îngrijorătoare un fenomen periculos pentru democrațiile participative și reprezentative: absența la vot”, a declarat fostul președinte Ion Iliescu.
„România e încă o țară a postdecembrismului, a postcomunismului”
Ion Iliescu mai declară că populismul a dus la „mai multe taxe, inflație mai mare, polarizări mai profunde”. Din păcate, României îi „lipsește un profil identitar” care să o ajute să depășească fenomenul.
„Faptul că populismul s-a amplificat în ultimii ani nu e de mirare: e consecința absenței voinței politice de a construi ceva. E mai simplu să arunci o narațiune dramatică – universalizarea corupției – și să aștepți „soluții simple”, precum reforme, aplicabile unora, nu tuturor. Când liderii politici au vrut să fie populari, au alunecat în populism. Costul? Mai multe taxe, inflație mai mare, polarizări mai profunde. Însă toate aceste lucruri se întâmplă pe fundalul unei crize mai largi, nenumită încă în spațiul public ca atare: României îi lipsește un profil identitar care să o facă să depășească populismul feroce. Iar prin profil identitar nu trebuie să înțelegem un construct tributar trecutului ei: fostă țară comunistă, țară de la Est. România e încă o țară a postdecembrismului, a postcomunismului. Unora nu le place postdecembrismul, au devenit alergici la el. În regulă: atunci să facă un brand de țară care să dea un profil identitar, altul decât România scoasă din comunism în urmă cu mai bine de 30 de ani”, a mai declarat Iliescu.
„Lumea nu începe cu noi și cu siguranță nici nu se termină cu noi”
Ajuns la vârsta de 94 de ani, Iliescu pare că nu și-a pierdut deloc umorul și vorbește chiar de glumele care se fac pe seama lui pe internet.
„Ca o paranteză, știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima sau că am fost văzut la bancă, pentru un credit pe 30 de ani etc. Pe unele le apreciez, atâta timp cât au umor, adică sunt inteligente. Lumea nu începe cu noi și cu siguranță nici nu se termină cu noi. Valabil pentru orice muritor”, a declarat Ion Iliescu în podcastul lui Ionuț Vulpescu.