ÎPS Teodosie, din nou în conflict cu Patriarhia

Publicat: 16 ian. 2025, 22:31, de Magda Marincovici, în Culte , ? cititori
ÎPS Teodosie, din nou în conflict cu Patriarhia

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, dă în continuare dovadă de ”nerespectare a hotărârilor sinodale”, prin rostirea Moliftelor Sfântului Vasile, deși avea interdicție din partea Patriarhiei.  

Astfel, ÎPS a comis-o cu moliftele rostite în timpul Sfintei Liturghii  în data de 13 ianuarie, nerespectând decizia  Cancelariei Sfântului Sinod.

În octombrie anul trecut, Cancelaria Sfântului Sinod anunța că ÎPS Teodosie dă dovadă de „nerespectare a hotărârilor sinodale” prin rostirea acestor rugăciuni în timpul Sfintei Liturghii.

”Astfel, nu doar că se creează o stare de tulburare a slujbei Sfintei Liturghii, care pune în dificultate mai ales pe ierarhii co-slujitori (care de altfel i-au şi semnalat ierarhului tomitan că ceea ce face este necanonic), dar se şi încalcă flagrant practica euharistică panortodoxă, precum şi punctul 7 al hotărârii sinodale nr. 630 din 17 februarie 2011”, arată Sfântul Sinodul, cu referire la ÎPS.

În legătură cu aceste rugăciuni speciale, Sindoul face câteva precizări legate de unde și când se rostesc aceste rugăciuni și cui sunt destinate.

„Pentru a se evita excesele străine de duhul credinței și al bunei-cuviințe pastorale, precum și practicile dăunătoare unității liturgice, săvârșite cu ostentație sau din motive pecuniare, Înaltpreasfințiții și Preasfințiții chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală și duhovnicească de a respecta rânduiala citirii molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale și, după caz, în legătură cu Taina Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduială trebuind să fie însoțită de post și spovedanie, atât din partea clericilor, cât și a credincioșilor. În cadrul îndrumărilor respective se va preciza cu limpezime că citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională (mai ales în sudul țării) neaprobată de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale țării și mai ales în practica altor Biserici Ortodoxe surori” – se arată în decizia Sinodului din 2011.