Iranul interzice pasagerilor să urce în avion cu pagere
Organizația Aviației Civile din Iran a interzis începând de sâmbătă introducerea în avioane a oricăror dispozitive electronice de comunicare, precum pagere și walkie-talkie, în contextul îngrijorărilor privind un posibil atac israelian asupra țării, scrie agenţia EFE.
Pentru a menține siguranța zborurilor, pasagerii companiilor aeriene ar trebui să se abțină de la transportul dispozitivelor electronice de comunicare cum ar fi pagerele și walkie-talkie-urile, cu excepția telefoanelor mobile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Organizației Aviației Civile, Jafar Yezerlu, potrivit agenției de presă IRNA.
Transportul dispozitivelor electronice menționate este interzis atât în cabina aeronavei, cât și în cala de marfă a aeronavei.
Măsurile intervin în Iran, la aproape o lună de la explozia simultană în masă a pagerelor și walkie-talkie-urilor în Liban, care a ucis zeci de persoane și a rănit mii, inclusiv ambasadorul iranian la Beirut, Mojtaba Amani, și membri ai grupării șiite Hezbollah într-un atac atribuit Israelului.
Interdicția vine, de asemenea, într-un moment de tensiune crescută cu privire la o posibilă ofensivă israeliană împotriva Iranului, ca răspuns la bombardamentul iranian cu rachete asupra teritoriului israelian la 1 octombrie.
Teheranul a lansat 180 de rachete asupra țintelor militare israeliene în acea zi, ca represalii pentru asasinarea șefului politic al grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, în iulie, și a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, și a unui comandant al Gardienilor Revoluției Iraniene, la Beirut, la sfârșitul lunii septembrie.
Istoria și popularitatea pagerului
Pagerul a fost la modă și a atins apogeul popularității în anii 1990.
Acesta era folosit pe scară largă de către profesioniști, cum ar fi medici, oameni de afaceri și angajați din diverse industrii care aveau nevoie de o modalitate rapidă și eficientă de a primi mesaje scurte.
Începând cu sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, popularitatea pagerului a început să scadă rapid odată cu apariția telefoanelor mobile, care ofereau capacități mult mai avansate de comunicare.
Pe măsură ce telefoanele mobile au devenit mai accesibile și au oferit mesagerie instantă și apeluri vocale, pagerul și-a pierdut utilitatea pentru majoritatea utilizatorilor.
Chiar dacă pagerul nu mai este la modă, există încă sectoare în care este utilizat, în special în instituțiile medicale sau în alte medii unde comunicarea de urgență este esențială și unde este nevoie de un sistem de notificare rapidă și fiabilă.