Vor exporta vecinii noștri produse agricole prin portul Constanța? Ucraina discută cu România o problemă globală
Ucraina și-ar putea exporta producția agricolă prin portul Constanța, aceasta este știrea care a atras atenția în ultimele ore pe plan intern și nu numai. Oficialii ucraineni au anunțat că poartă discuții cu România pe această temă.
Trupele ruse au blocat porturile ucrainene iar exporturile sunt în blocaj. În acest context, ministerul ucraienean al agriculturii – citat de agenția de știri Reuters, spune că discută cu România pentru a-și exporta produsele agricole prin portul Constanța.
Dacă nu știați, printre multe altele, Ucraina este unul dintre pricipalii exportatori mondiali de cereale și uleiuri vegetale. Iar Ministerul Agriculturii de la Kiev anunță că Ucraina are suficiente stocuri pentru a-și satisface nevoile alimentare timp de doi ani, însă va pierde 1,5 miliarde dolari pe lună din cauza invaziei.
De altfel, oficialii de la Kiev au mai spus că producția Ucrainei ar putea fi încetinită în acest an tot din cauza războiului.
Moscova a diminuat serios cantitatea de cereale
Mass-media din Germania a precizat deja că aproximativ 300 de nave care transportă cerealele exporte de Rusia și Ucraina către Europa au fost blocate în Marea Neagră de către autoritățile ruse. Practic nu se exportă cereale din porturile ucrainene, în timp ce Moscova a diminuat serios cantitatea de cereale pe care o trimite în afara granițelor.
”Este o mare tragedie pentru Ucraina. Agricultura ucraineană constituie 50 la sută din venitul țării, 20 la sută din venitul pe cap de locuitor. Milioane de ucraineni din micile sate nu mai au locuri de muncă, nici bani și se tem pentru viața lor. Mulți fermieri au fost uciși, mulți fermieri au activitatea înghețată, utilajele și infractructura sunt distruse, porturile din sud, toate porturile sunt blocate, nu mai există posibilitatea de a exporta nimic. În fermele de pui și vită activitatea este stopată”, a declarat Roman Leșcenco, ministrul ucrainean al Agriculturii, pentru Digi 24.
„Cu partenerul nostru, România”
Ministrul ucrainean al Agriculturii mai spune că deja s-au abordat rute diferite, folosindu-le pe cele din Moldova, România, Polonia, Slovacia pe calea ferată.
„De asemenea, punem la punct un terminal, iar România în această privință este un partener strategic prin folosirea celui mai mare port, Constanța, prin folosirea infrastructurii lor, iar prin Cernavodă vom exporta produsele noastre în viitorul apropiat. Toate, bineînțeles, cu partenerul nostru, România”, a specificat ministrul.
El consideră că, dacă dispare 30 la sută din cantitatea de grâu trebuie să înțelegem că în multe țări vor porni revoluții, războaie, pentru că oamenii din Orientul Mijlociu, Africa rămân fără pâine. „E o problemă uriașă. Nu vorbim despre 3 la sută, vorbim despre o treime din cantitatea la scară globală!”.