Isteria micrograntului de 5.000 euro: În jur de 50.000 de fermieri s-au îmbulzit, joi, la notariat pentru procură
Cozi enorme la notariatele din România, după ce s-a aflat, miercuri după-amiază, că fermierii care vor să obțină micrograntul de 5.000 euro, au nevoie de o procură notarială. Toate bune și frumoase, numai că măsura se deschide vineri, dimineața, ceea ce înseamnă că agricultorii nu au decât o zi la dispoziție să rezolve problema.
Conform estimărilor avansate pentru Puterea, de Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt, până la 50.000 de fermieri au fost puși pe drumuri, joi, pentru că au trebuit să meargă să caute notariat, iar cel mai probabil mulți nici nu vor reuși fizic să apuce să intre înăuntru, darmite să se aleagă cu o procură făcută.
Nu putem face abstracție, însă, de faptul că mulți notari nici măcar nu știu nici cum ar trebui să arate această împuternicire, dacă cumva este pe vechiul format sau este vorba de unul nou.
„Este din nou o bătaie de joc pentru fermele mici, fermele de familie și gospodăriile țărănești. Fermierii aceștia pe data de 27, când se va deschide măsura, trebuie să aducă o procură notarială. Țăranul român are 24 de ore la dispoziție ca să caute un notar în cel mai apropiat oraș, cu alte cuvinte să mai plătească niște bani, să vadă dacă cumva are șansa să obțină acea procură și să intre la finanțare. Avem în România 30-40.000 de fermieri care mâine vor fi la notar, dacă nu cumva cine a știut de această reglementare îi are deja pregătiți la pachet sau poate credem că nici aceste 50 milioane euro nu ni se cuvin, pentru că dacă mai rămân bani, se duc în partea cealaltă la gangsterii cu mii de hectare”, a declarat, ieri, pentru Puterea Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt.
Înscrierile pentru măsura „Microgranturi în domeniul agroalimentar” încep în data de 27 mai 2022 și se vor încheia după epuizarea fondurilor alocate. Cererile se finanțează în ordinea depunerii, iar ajutorul financiar nerambursabil sub formă forfetară este în valoare de 5.000 euro/beneficiar, potrivit infomațiilor comunicate de Ministerul Agriculturii.