Istoria Holocaustului trebuie studiată în școli! De ce trebuie sancționat liderul AUR
Claudiu Târziu, copreședintele AUR, este autorul afirmației din comunicatul AUR în care istoria Holocaustului și educația sexuală erau catalogate drept „teme minore” care „au fost ridicate la rangul de materii”. Derapajul este unul rușinos și evocă antisemitismul fecund care învăluie o parte din partidul AUR, antisemitism ce poate fi diseminat în societate fără control.
De ce trebuie predată istoria Holocaustului în școli
În 2021 s-au împlinit 80 de ani de la începutul celui mai mare proces de persecuție a evreilor pe teritoriul României. Niciodată nu e prea târziu să recunoaștem – chiar dacă au trecut opt decenii în care negarea și ignoranța ne-au făcut să trecem cu nepăsare pe lângă repercusiunile anului 1941 – că a venit vremea să admitem implicațiile istorice ale României în acele vremuri întunecate și să învățăm din ele, pentru viitor. Astăzi, fără asumarea trecutului nostru, delimitându-ne de crimele odioase ale regimului Antonescu, față de curentele fasciste și comuniste, nu putem, construi, în sensul complet, o societate democratică puternică. Ne place sau nu, o recunoaștem sau nu, România a fost parte la proiectul genocidal european al Holocaustului, pus în operă cu scopul precis de a persecuta și extermina evreii de pe teritoriul țării noastre, cu girul unor falși eroi (precum dictatorul pro-nazist Ion Antonescu) așa cum astăzi sunt văzuți prin ochii naționaliștilor ignoranți. Niciun erou nu poate avea pe mâini sângele zecilor de mii de evrei uciși în Pogromurile de la Iași și București sau din Trenurile Morții, pe motive etnice sau religioase. Această disciplină este, în fond, despre cât de importantă e viața umană și că avem o responsabilitate, fiecare dintre noi, s-o protejăm în fața abuzurilor și injustiției. Introducerea acestei discipline este importantă pentru că Holocaustul, din păcate, nu a fost doar un fenomen local, ci unul european. Istoria Holocaustului este parte integrantă a istoriei Europei. Asumarea și vindecarea de această traumă istorică nu înseamnă că ne ”retrogradează” în rândul națiunilor civilizate. Ci are rolul tocmai de a ne potența, de a arăta că suntem responsabili și demni cu propria istorie. O națiune puternică este o națiune în care valori precum cultivarea memoriei și toleranța sunt folosite ca exercițiu de asumare și conștientizare a propriei identități. Ca și un om, o națiune are și bune, și rele. Depinde de fiecare dintre noi să fim mai buni pentru ca națiune, în ansamblul său, să fie mai bună.
AUR trebuie sancționat!
La scurt timp după rușinosul comunicat al celor de la AUR, au apărut și reacțiile. Deputatul PNL Alexandru Muraru, reprezentantul Special al Guvernului pentru Combaterea Xenofobiei și Antisemitismului, a afirmat că „declarația partidului extremist demonstrează fără echivoc că această formațiune a depășit demult cadrul legal în care funcționează”. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a condamnat la rându-i manifestările „negaţioniste” ale AUR: “A nega Holocaustul, în spatele imunităţii parlamentare, nu face decât să întreţină ura antisemită, ale cărei consecinţe politice au dus la Holocaust. A nega Holocaustul este o expresie clară de a nega democraţia”, se arată într-un comunicat transmis de instituție. Ambasadorul Israelului, David Saranga, a reacționat și el: “„Condamn vehement atitudinea şi afirmaţiile jignitoare ale unor lideri politici care au considerat potrivit să califice genocidul din timpul Holocaustului drept o „temă minoră” de abordat în sistemul educaţional din România”.
Oricare ar fi fost intențiile liderilor AUR, afirmația este una gravă. În România, ca și în numeroase alte state, negarea Holocaustului este incriminată. Articolul 6 al OUG 31/2002 prevede: „(1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Desigur, parlamentarii AUR se bucură de imunitate, prin urmare, în lipsa ridicării imunității, astfel de afirmații scapă nepedepsite.